Εφαρμογή αναγνωρίζει τις εν δυνάμει θανατηφόρες καρδιακές προσβολές

© naftemporiki.gr Εφαρμογή αναγνωρίζει τις εν δυνάμει θανατηφόρες καρδιακές προσβολές

Τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται πότε μια καρδιακή προσβολή είναι πραγματικά σοβαρή και εν δυνάμει θανατηφόρα έχει εφαρμογή για smartphone, σύμφωνα με έρευνα διεθνούς επιστημονικής ομάδας, της οποίας ηγήθηκαν ερευνητές του “Intermountain Medical Center Heart Institute” στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ, καθιστώντας την ένα πολύτιμο εργαλείο, ικανό να σώζει ζωές.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εν λόγω εφαρμογή, που παρακολουθεί την καρδιακή δραστηριότητα και διαπιστώνει εάν κάποιος υφίσταται καρδιακή προσβολή “STEMI” (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου με ανάσπαση “ST” διαστήματος), έχει το ίδιο επίπεδο ακρίβειας με ένα συμβατικό ηλεκτροκαρδιογράφημα που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση καρδιακών προσβολών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς η ταχύτητα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για τη σωτηρία του ασθενούς σε περιπτώσεις καρδιακής προσβολής “STEMI”.

«Όσο πιο σύντομα ανοίξεις την αρτηρία, τόσο καλύτερα θα είναι ο ασθενής. Βρήκαμε ότι αυτή η εφαρμογή μπορεί να επιταχύνει καθοριστικά τα πράγματα και να σώσει τη ζωή σου»,

είπε ο Τζ. Μπρεντ Μούλεσταϊν, επικεφαλής ερευνητής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, 204 ασθενείς με πόνους στο στήθος υποβλήθηκαν σε κανονικό καρδιογράφημα και σε καρδιογράφημα μέσω της εφαρμογής “AliceCor”, που γίνεται μέσω του smartphone κι ενός ειδικού επιπρόσθετου αξεσουάρ με δύο καλώδια. Οι επιστήμονες βρήκαν την εφαρμογή, σε συνδυασμό με τα καλώδια, αποτελεσματική στο να διακρίνει τα περιστατικά “STEMI” από τα μη περιστατικά “STEMI”, και με ιδιαίτερα υψηλή ευαισθησία σε σχέση με το συμβατικό καρδιογράφημα.

 «Διαπιστώσαμε πως η εφαρμογή μάς βοήθησε να διαγνώσουμε καρδιακές προσβολές πολύ αποτελεσματικάκαι δεν υπέδειξε την ύπαρξη καρδιακής προσβολής όταν δεν λάμβανε χώρα μία»,

είπε ο Μούλεσταϊν, τονίζοντας πως θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την παροχή βοήθειας στον ασθενή που υφίσταται τέτοια καρδιακή προσβολή.

Επίσης, η τιμή του συνδυασμού (εφαρμογή με το αξεσουάρ με τα καλώδια) είναι χαμηλή, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει δυνατότητες ηλεκτροκαρδιογραφήματος σε οποιονδήποτε με “smartphone” ή “smartwatch”, κάνοντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία προσβάσιμη και σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπου κανονικά μηχανήματα ECG είναι δύσκολο να βρεθούν.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 31)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)
Σας αρέσει το άρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.