Οι προκλήσεις κυβερνοασφάλειας που θα έρθουν το 2020

© naftemporiki.gr Οι προκλήσεις κυβερνοασφάλειας που θα έρθουν το 2020

Η νέα χρονιά που έρχεται αναμένεται να αυξήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά ο υπεύθυνος κυβερνοασφάλειας σε μία επιχείρηση και αλλού

Είναι μαθηματική βεβαιότητα ότι οι κίνδυνοι στο Διαδίκτυο θα συνεχίζουν να αυξάνονται συχνά με γεωμετρική πρόοδο, όπως έχει δείξει μέχρι τώρα η εμπειρία.

Τα επόμενα χρόνια, οι ειδικοί συμφωνούν ως προς το ότι αναμένονται νέες απειλές, των οποίων η αντιμετώπιση εκτιμάται ότι θα απαιτεί και εντελώς νέες δεξιότητες ή μεθόδους. Ένα άλλο στοιχείο που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι οι νέες απειλές ενδέχεται να έχουν και μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις, καθώς αποδεικνύεται ότι οι συνέπειές τους ενδέχεται να έχουν μεγάλο κόστος. 

Μία απάτη που τείνει να γίνει κοινός τόπος στον Κυβερνοχώρο είναι τα λεγόμενα deepfakes· δηλαδή της χρήσης ψευδών ειδήσεων και άλλων κατασκευασμένων αναρτήσεων, ακόμα και με τη χρήση μοντάζ, ή Τεχνητής Νοημοσύνης, προκειμένου να πειστούν όλοι ότι ένας διάσημος επιλέγει μία συγκεκριμένη υπηρεσία. Είδαμε προσφάτως, τέτοιες απάτες να εμφανίζονται και στην Ελλάδα μέσω κοινωνικών δικτύων, αναφορικά με τον πλουτισμό διάσημων παρουσιαστών, ηθοποιών και άλλων προσώπων από τη χρήση κρυπτονομισμάτων. 

Οι ειδικοί προειδοποιούν για την άνοδο του 5G, την οποία θεωρούν ως μία αφορμή για τη δημιουργία νέων απειλών από κακόβουλα συμφέροντα.

Άνοδο βλέπουν και στην πολυπλοκότητα που διέπει το ransomware· το λογισμικό που μπορεί να πάρει τον έλεγχο ενός υπολογιστή με σκοπό τα λύτρα από τον κάτοχό του, προκειμένου να μπορέσει αυτός να το θέσει και πάλι σε λειτουργία. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, το ransomware δεν αποκλείεται να υποκλέπτει ευαίσθητα δεδομένα που μία εταιρεία δεν θέλει να γίνουν γνωστά σε τρίτους. 

Μία από τις διεξόδους που βλέπουν οι ειδικοί είναι η «εκπαίδευση» των αλγορίθμων, έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν το ψευδές στοιχείο σε μία δημοσίευση στο Διαδίκτυο, ή την έγκαιρη προειδοποίηση για τους κινδύνους που μπορούν να κρύβονται σε διάφορα σημεία του Internet.

Φυσικά, ο ανθρώπινος παράγοντας θα είναι πάντοτε το πλέον κρίσιμο στοιχείο

naftemporiki.gr
Πηγή: Naftemporiki
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 17)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)
Σας αρέσει το άρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.