Η Google ανέθεσε την ψύξη data centers της σε τεχνητή νοημοσύνη

© naftemporiki.gr Η Google ανέθεσε την ψύξη data centers της σε τεχνητή νοημοσύνη

Η Google έδωσε τον έλεγχο της ψύξης σε αρκετά από τα data centers της σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το MIT Technology Review, μέσα στα τελευταία χρόνια η Google δοκιμάζει έναν αλγόριθμο που «μαθαίνει» πώς να προσαρμόζει καλύτερα τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης της προκειμένου να μειώνει την κατανάλωση ενέργειας. Το σύστημα αυτό προηγουμένως λειτουργούσε κάνοντας συστάσεις στους μάνατζερ των “data centers”, οι οποίοι και αποφάσιζαν αν θα τις ακολουθούσαν ή όχι, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 40% στα συστήματα αυτά. Πλέον η εταιρεία έχει πρακτικά δώσει τον έλεγχο στον αλγόριθμο, ο οποίος διαχειρίζεται την ψύξη σε αρκετά από τα data centers από μόνος του.
«Είναι η πρώτη φορά που ένα αυτόνομο σύστημα βιομηχανικού ελέγχου αναπτύσσεται σε τέτοια έκταση, από όσο γνωρίζουμε»,
είπε σχετικά ο Μουσταφά Σουλεϊμάν, επικεφαλής εφαρμοσμένης ΑΙ στη “DeepMind”, που ανήκει στη Google από το 2014. To συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδεικνύει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης ως προς τη διαχείριση και τον έλεγχο υποδομών· και δείχνει πώς προηγμένα συστήματα ΑΙ μπορούν να συνεργάζονται με ανθρώπους: Αν και ο αλγόριθμος λειτουργεί ανεξάρτητα, τον επιβλέπει άνθρωπος, ο οποίος παρεμβαίνει εάν αντιλαμβάνεται κάτι επικίνδυνο. Ο αλγόριθμος εκμεταλλεύεται μια τεχνητή που είναι γνωστή ως reinforcement learning, στο πλαίσιο της οποίας «μαθαίνει» μέσω trial and error. Η ίδια προσέγγιση χρησιμοποιήθηκε και για το “Alpha Go”, το πρόγραμμα της “DeepMind” που έχει σημειώσει μεγάλες νίκες εναντίον ανθρώπων πρωταθλητών του γνωστού κινεζικού επιτραπεζίου παιχνιδιού στρατηγικής, “Γκο”. Η DeepMind” έδωσε στον αλγόριθμο πληροφορίες από πολλά data centers της Google και τον άφησε να διαπιστώσει ποιες ρυθμίσεις θα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση ενέργειας. Το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει εκατομμύρια δολάρια από άποψης κατανάλωσης ενέργειας, και εκτιμάται πως θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία να μειώσει και τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με τον Τζο Κάβα, αντιπρόεδρο “data centers” στη Google.   Πηγή: www.naftemporiki.gr
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 26)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)
Σας αρέσει το άρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.