Elowan: Υβριδικό φυτό-ρομπότ

© naftemporiki.gr Elowan: Υβριδικό φυτό-ρομπότ

«Κυβερνητική μορφή ζωής-φυτό σε απευθείας διάλογο με μια μηχανή» χαρακτηρίζουν το “Elowan” οι δημιουργοί του, στο “MIT Media Lab”. Πρόκειται για ένα φυτό-«cyborg», το οποίο, χρησιμοποιώντας τα δικά του, εσωτερικά ηλεκτρικά σήματα, αλληλεπιδρά με μια ρομποτική προέκταση, η οποία το κινεί προς το φως. 

 Τα φυτά είναι ηλεκτρικά ενεργά συστήματα, καθώς διεγείρονται ηλεκτροχημικά και υπάρχει κίνηση σημάτων μεταξύ ιστών και οργάνων. Τα σήματα αυτά παράγονται ως αντίδραση σε μεταβολές στο φως, τη βαρύτητα, μηχανική διέγερση, θερμοκρασία, τραυματισμούς και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Οι συνεχιζόμενες εξελικτικές διαδικασίες αλλάζουν τα χαρακτηριστικά ενός οργανισμού με βάση την προσαρμογή του στο περιβάλλον του: Οι άνθρωποι έχουν καταστήσει «οικόσιτα» κάποια φυτά, επιλέγοντας είδη με επιθυμητά χαρακτηριστικά. Κάποια έγιναν φυτά σπιτιού, ενώ κάποια άλλα χρησιμοποιήθηκαν στη γεωργία. Ως εκ τούτου, τα περιβάλλοντα αυτών των φυτών (τόσο τα «φυσικά» τους, όσο και τα τεχνητά) έχουν μεταβληθεί σημαντικά. 

 Ως άνθρωποι, βασιζόμαστε στην τεχνολογία για να διευκολύνει την προσαρμογή μας στο περιβάλλον. Ωστόσο, η επιτάχυνση της εξέλιξης μέσω τεχνολογίας δεν μπορεί να είναι πάντα ανθρωποκεντρική· και το “Elowan” αποτελεί μια απόπειρα να φανεί πώς θα μπορούσε να είναι μια τέτοια «ενίσχυση» της φύσης.

Η ρομποτική του βάση αποτελεί ένα νέο είδος συμβιωτικής σχέσης, με την κίνηση να καθορίζεται από τα βιο-ηλεκτροχημικά σήματα του φυτού· τη «γλώσσα» που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ του τεχνητού και του φυσικού. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί μεταβολές, όπως το πόσο μεγάλη είναι η ανάπτυξη του φυτού, πόσο αναπνέει, πόσο απορροφά την υγρασία κ.α. Στο πλαίσιο του εγχειρήματος αυτού, ηλεκτρόδια έχουν εισαχθεί σε σημεία ενδιαφέροντος, έτσι ώστε τα σήματα να ενισχύονται και να στέλνονται στο ρομπότ, έτσι ώστε να δίνονται εντολές για κίνηση του φυτού προς τις εκάστοτε επιθυμητές κατευθύνσεις. 

 Όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του “Elowan”, η συμβιωτική αυτή αλληλεπίδραση θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμα περισσότερο, με εξωγενείς προεκτάσεις που έχουν ρόλους ως προς τη διατροφή, τα πλαίσια ανάπτυξης και τους μηχανισμούς άμυνας του φυτού. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Σᾶς ἀρέσει τὸ ἂρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 32)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.