Τεχνητό δέρμα παρέχει την αίσθηση της αφής σε ρομποτικά χέρια

Τεχνητό δέρμα παρέχει την αίσθηση της αφής σε ρομποτικά χέρια

© naftemporiki.gr Τεχνητό δέρμα παρέχει την αίσθηση της αφής σε ρομποτικά χέρια

Ερευνητές του University of Houston στις ΗΠΑ ανέφεραν ένα σημαντικό επίτευγμα στον τομέα των εύκαμπτων ηλεκτρονικών, το οποίο μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του τεχνητού δέρματος, επιτρέποντας σε ένα ρομποτικό χέρι να νιώθει τη διαφορά μεταξύ του θερμού και του κρύου – ενώ παράλληλα παρέχει αξιοσημείωτες δυνατότητες σε ένα μεγάλο εύρος βιοϊατρικών συσκευών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal Science Advances και περιλαμβάνει έναν νέο μηχανισμό για την παραγωγή εύκαμπτων ηλεκτρονικών, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ευρεία παραγωγή. Σύμφωνα με τον Κουντζιάνγκ Γιου, επικεφαλής συντάκτη τουpaper,πρόκειται για την πρώτη φορά που δημιουργείται ημιαγωγός σε μορφή συνθετικού ελαστικού, σχεδιασμένου έτσι ώστε να μπορεί να κάμπτεται και να τεντώνεται μέχρι και 50%, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργικότητά του.

Ο Γιου και οι υπόλοιποι ερευνητές δημιούργησαν το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό δέρμα και το χρησιμοποίησαν για να δείξουν πως ένα ρομποτικό χέρι ήταν σε θέση να αντιλαμβάνεται εάν το νερό σε ένα κύπελλο ήταν καυτό ή παγωμένο. Επίσης, το δέρμα ήταν σε θέση να ερμηνεύει υπολογιστικά σήματα που αποστέλλονταν στο χέρι και να τα αναπαράγει στη νοηματική.

«Το ρομποτικό δέρμα μπορεί να μεταφράσει τη χειρονομία σε αναγνώσιμα γράμματα, που μπορεί να καταλάβει και διαβάσει κάποιος σαν εμένα»,

συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στις εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας, οι ερευνητές θεωρούν πως η ανακάλυψη ενός υλικού που είναι μαλακό, εύκαμπτο, μπορεί να τεντώνεται και να παραμορφώνεταο, θα επηρεάσει τη μελλοντική ανάπτυξη σε τομείς όπως ταwearables,την ιατρική κ.ά.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 12)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)
Σας αρέσει το άρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.