Πρόγραμμα αντιλαμβάνεται τα ψεύτικα χαμόγελα

© naftemporiki.gr Πρόγραμμα αντιλαμβάνεται τα ψεύτικα χαμόγελα

Ένα πρόγραμμα το οποίο είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τις ψεύτικες εκφράσεις προσώπου ανέπτυξαν ερευνητές του University of Bradford. 

 Αναλύοντας την κίνηση του χαμόγελου στο πρόσωπο ενός ατόμου, το λογισμικό μπορεί να διαπιστώσει εάν η έκφραση είναι αυθεντική ή όχι. Οι πιο σημαντικές κινήσεις που εντοπίζει το λογισμικό λαμβάνουν χώρα γύρω από τα μάτια· υποστηρίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την δημοφιλή αντίληψη πως το πραγματικό χαμόγελο φαίνεται από τα μάτια. 

 «Το χαμόγελο είναι ίσως η πιο κοινή έκφραση προσώπου και ένας δυνατός τρόπος να δείξεις θετικά συναισθήματα»,

λέει ο Χασάν Ουγκάιλ, καθηγητής Visual Computing στο πανεπιστήμιο, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

«Οι τεχνικές ανάλυσης των εκφράσεων του ανθρώπινου προσώπου έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, μα το να ξεχωρίζεις ένα αυθεντικό χαμόγελο από ένα ψεύτικο παραμένει δύσκολο, επειδή οι άνθρωποι δεν είναι καλοί στο να προσέχουν τις σχετικές ενδείξεις». 

 Το λογισμικό «χαρτογραφεί» πρώτα το πρόσωπο κάποιου μέσω βίντεο, και εντοπίζει το στόμα, τα μάγουλα και τα μάτια. Μετά μετράει το πώς αυτά τα χαρακτηριστικά κινούνται κατά την εξέλιξη του χαμόγελου και υπολογίζει τις διαφορές στην κίνηση ανάμεσα σε βίντεο που δείχνουν πραγματικά και ψεύτικα χαμόγελα. 

 Οι ερευνητές δοκίμασαν το πρόγραμμα σε δύο διαφορετικά datasets, ένα με εικόνες ανθρώπων με αυθεντικά χαμόγελα και ένα με εικόνες που είχαν ψεύτικα / «στημένα» χαμόγελα. Όπως διαπίστωσαν, υπήρχαν σημαντικές διαφορές στον τρόπο που κινούνταν τα στόματα και τα μάγουλα· ωστόσο οι πιο έντονες αποκλίσεις / διακυμάνσεις ήταν στα μάτια, με τα αυθεντικά χαμόγελα να παράγουν τουλάχιστον 10% παραπάνω κίνηση στους μύες που βρίσκονταν εκεί. 

 Όσον αφορά στη χρησιμότητα του προγράμματος, ο Ουγκάιλ αναφέρει πως θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη βελτιωμένων μεθόδων αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών· π.χ. καλύτερα βιομετρικά συστήματα. Επίσης, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε επιστήμονες που διεξάγουν κοινωνικές και ιατρικές έρευνες. 

naftemporiki.gr
Πηγή: naftemporiki.gr
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 14)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)
Σας αρέσει το άρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.