Panos Panay, ο τύπος που έφερε τα πάνω κάτω στην Microsoft

Panos Panay, ο τύπος που έφερε τα πάνω κάτω στην Microsoft
Panos Panay, ο τύπος που έφερε τα πάνω κάτω στην Microsoft

Εδώ έχουμε μία τεράστια αποχώρηση, που σίγουρα θα επηρεάσει την πορεία της εταιρείας.

Σε μια αναπάντεχη τροπή των γεγονότων, ο κόσμος της τεχνολογίας συγκλονίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν ο Panos Panay, ο οραματιστής πίσω από τις συσκευές “Surface” και τα Windows 11 αποχαιρέτησε την Microsoft. Η εν λόγω αποχώρηση είναι κομβική για τον ίδιο, αλλά και την εταιρεία που αποτελούσε το επαγγελματικό του σπίτι για πάνω από 19 χρόνια.

Ποιος είναι ο Panos Panay

Ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Panos Panay ήταν το πρόσωπο πίσω από το λανσάρισμα των προϊόντων “Surface” το 2012, μιας σειράς από “premium” συσκευές, που δυσκολεύτηκε να κερδίσει έδαφος στην αγορά. Με την αποχώρηση του Panay, το μέλλον των “Surface” παραμένει αβέβαιο.

Πέρα από το “hardware”, ο αντίκτυπος του Panay εκτείνεται και στο “software”, κυρίως με την κυκλοφορία των Windows 11 τον Οκτώβριο του 2021. Η συγκεκριμένη έκδοση, με την “taskbar” στο κέντρο, που θυμίζει τον σχεδιασμό της Apple, σηματοδότησε μια σημαντική σχεδιαστική απόκλιση από την προηγούμενη έκδοση των Windows, το 2015.

Η ανάπτυξη των Windows 11, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας με προγραμματιστές που συνεργάζονταν μέσω της πλατφόρμας “Teams”, ήταν μια ξεχωριστή επιχειρηματική πρόκληση. Καθώς ο κόσμος στράφηκε στην απομακρυσμένη εργασία, λόγω του Covid-19, οι πωλήσεις των υπολογιστών σημείωσαν άνοδο και η Microsoft προέβλεψε αύξηση του χρόνου χρήσης των Windows 10 κατά 75%. Ο Panay, ο οποίος εντάχθηκε στη Microsoft το 2004 και ανέβηκε στη θέση του «Chief Product Officer» το 2018, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της κατεύθυνσης της εταιρείας.

Η αποχώρησή του στις 18 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε από τον Rajesh Jha, τον αντιπρόεδρο του τμήματος «Windows and Devices» της Microsoft, άφησε πολλούς να αναρωτιούνται για το μέλλον των προϊόντων, των οποίων ήταν υπεύθυνος ο Panay.

Λίγο αργότερα, το «The Verge» δημοσίευσε ότι ο Panos Panay είχε συνάψει συμφωνία με την Amazon. Όπως ανακοινώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου επίσημα από την Amazon, o Panay θα αναλάβει νέο ρόλο ως επικεφαλής του τμήματος «Devices and Services» της Amazon αργότερα μέσα στην χρονιά, όταν αποχωρήσει ο Dave Limp.

Οι επιπτώσεις της αποχώρησης του Panay από την Microsoft

Οι επιπτώσεις της αποχώρησης του Panay είναι σημαντικές, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την πρόσφατη οικονομική έκθεση της Microsoft, η οποία τονίζει την αύξηση των εσόδων από το “Cloud”, σε πλήρη αντίθεση με την πτώση του τμήματος «Devices», που περιλαμβάνει τα προϊόντα “Surface”.

To «Engadget» σημειώνει ότι:

“σχεδόν κάθε πτυχή της Microsoft είναι επιτυχημένη, εκτός από το τμήμα «Devices», τα έσοδα του οποίου μειώθηκαν κατά 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος”.

Η σειρά “Surface”, η οποία κάποτε είχε τοποθετηθεί για να προκαλέσει άμεσα την Apple, φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η αποχώρηση του Panay μπορεί να σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από μια απλή αλλαγή θέσης. Θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το πιθανό τέλος των συσκευών που σχεδίασε η Microsoft για να ανταγωνιστεί την Apple, ειδικά καθώς η Apple έχει αποτολμήσει την παραγωγή των δικών της “τσιπ”, Apple Silicon.

Έτσι προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την μελλοντική πορεία τόσο της σειράς “Surface” της Microsoft, όσο και των Windows. Θα συνεχίσει η Microsoft να ανταγωνίζεται εταιρείες όπως η Apple, ειδικά καθώς η αποχώρηση του Panay συμπίπτει με την πτώση του τμήματος «Devices»; Μόνο ο χρόνος θα δείξει πώς θα διαμορφώσουν αυτές οι αλλαγές το τεχνολογικό τοπίο και κατά πόσο η Microsoft μπορεί να διατηρήσει την καινοτόμο δύναμή της, χωρίς το καθοδηγητικό χέρι του Panos Panay.

Πηγή:


Σᾶς ἀρέσει τὸ ἂρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 7)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.