Οι εκπαιδευτικές πλατφόρμες στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών

Οι εκπαιδευτικές πλατφόρμες στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
© cnn.gr

Εκθετική ήταν η αύξηση που παρατηρήθηκε στις κυβερνοεπιθέσεις τύπου “DDoS” (σ.σ. επιθέσεις που στοχεύουν να κατακλύσουν ένα δίκτυο έως ότου ο server καταρρεύσει) ενάντια σε εκπαιδευτικούς πόρους την περασμένη άνοιξη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Kaspersky, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020, ο αριθμός των επιθέσεων “DDoS” που επηρέασαν εκπαιδευτικούς διαδικτυακούς πόρους αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 350% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Σε επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (“DoS”), οι ψηφιακοί εγκληματίες προσπαθούν να κατακλύσουν έναν server δικτύου με αιτήματα για υπηρεσίες, ώστε ο server να «πέσει»· απαγορεύοντας την πρόσβαση των χρηστών.

Ενώ οι επιθέσεις “DoS” περιλαμβάνουν μόνο έναν υπολογιστή επίθεσης, αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης (“DDoS”). Αυτές περιλαμβάνουν ένα “botnet”· μια σειρά «μολυσμένων» υπολογιστών που μπορούν να εκτελούν εργασίες ταυτόχρονα.

Οι επιθέσεις “DDoS” είναι ιδιαίτερα προβληματικές επειδή μπορούν να διαρκέσουν από δύο ημέρες έως μερικές εβδομάδες, προκαλώντας διαταραχές στις επιχειρήσεις των οργανισμών και -στην περίπτωση εκπαιδευτικών πόρωναπαγορεύοντας σε μαθητές και προσωπικό την πρόσβαση σε κρίσιμο υλικό.

Με περισσότερα άτομα από ποτέ στο διαδίκτυο λόγω της πανδημίας αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα δίκτυα έγιναν ο προτιμώμενος στόχος μιας επίθεσης.

Στην πραγματικότητα, παγκοσμίως, ο συνολικός αριθμός επιθέσεων “DDoS” αυξήθηκε κατά 80% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Επιπλέον, οι επιθέσεις σε εκπαιδευτικούς πόρους αντιπροσώπευαν μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2020, ο αριθμός των επιθέσεων “DDoS” που επηρέασαν εκπαιδευτικούς πόρους αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 350% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Οι επιθέσεις “DDoS” δεν ήταν και οι μοναδικές ψηφιακές απειλές που αντιμετώπισαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές την περασμένη άνοιξη.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020, 168.550 μοναδικοί χρήστες προϊόντων της Kaspersky αντιμετώπισαν αυξανόμενο αριθμό διαφόρων απειλών που διανεμήθηκαν με το πρόσχημα δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών μάθησης / εφαρμογών τηλεδιάσκεψης (Moodle, Zoom, edX, Coursera, Google Meet, Google Classroom, Blackboard).

Οι εκπαιδευτικοί αντιμετώπισαν επίσης έναν αυξανόμενο αριθμό σελίδων “phishing” που εκμεταλλεύονταν αυτές τις ίδιες πλατφόρμες, θέτοντας τους επίσης σε κίνδυνο να «κατεβάσουν» διάφορες απειλές.

Πηγή: CNN-Greece


Σᾶς ἀρέσει τὸ ἂρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 18)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.