Ένα νέο Android spyware διανέμεται με το πρόσχημα δημοφιλών εφαρμογών

Ένα νέο Android spyware διανέμεται με το πρόσχημα δημοφιλών εφαρμογών
© naftemporiki.gr Computer hacker silhouette. Blue binary code background. Seattle office.

Οι ερευνητές της Kaspersky ανακάλυψαν μια νέα εφαρμογή Android spyware που διανέμεται από την «Transparent Tribe», μια διαβόητη ομάδα “APT”, στην Ινδία με το πρόσχημα επίσημων εφαρμογών ενημέρωσης για τον COVID-19.

Η πανδημία παραμένει ακόμα επίκαιρη και έχει μετατραπεί σε προϊόν προς εκμετάλλευση από απειλητικούς φορείς, οι οποίοι κάνουν χρήση σχετικών απειλών κοινωνικής μηχανικής.

Η ομάδα «Transparent Tribe», ένας απειλητικός φορέας που παρακολουθείται από την Kaspersky για πάνω από τέσσερα χρόνια, έχει επίσης υιοθετήσει αυτό το θέμα στις εκστρατείες της.

Πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι η ομάδα εργάζεται ενεργά για την βελτίωση του συνόλου των εργαλείων της και την επέκταση της προσέγγισής της, ώστε να περιλαμβάνει απειλές για φορητές συσκευές.

Κατά την διάρκεια της προηγούμενης έρευνας για την «Transparent Tribe», η Kaspersky κατάφερε να βρει ένα νέο εμφύτευμα “Android” που χρησιμοποιήθηκε από τον απειλητικό φορέα για να κατασκοπεύει φορητές συσκευές σε επιθέσεις, το οποίο διανεμήθηκε στην Ινδία ως πορνογραφική εφαρμογή και ως πλαστές εφαρμογές παρακολούθησης της πορείας του COVID-19 σε εθνικό επίπεδο.

Η σύνδεση μεταξύ της ομάδας και των δύο εφαρμογών πραγματοποιήθηκε χάρη στα σχετικά domains που χρησιμοποίησε ο φορέας για την φιλοξενία των κακόβουλων αρχείων για διαφορετικές εκστρατείες.

Η πρώτη εφαρμογή είναι μια τροποποιημένη έκδοση ενός απλού προγράμματος αναπαραγωγής βίντεο ανοιχτού κώδικα για “Android”, το οποίο, κατά την εγκατάσταση, εμφανίζει ένα πορνογραφικό βίντεο ως αντιπερισπασμό.

Η δεύτερη εφαρμογή ονομάζεται “Aarogya Setu”· παρόμοια με την εφαρμογή παρακολούθησης του COVID-19 για φορητές συσκευές που αναπτύχθηκε από το “Εθνικό Κέντρο Πληροφορικής” της Κυβέρνησης της Ινδίας.

Και οι δύο εφαρμογές, μόλις ληφθούν, προσπαθούν να εγκαταστήσουν ένα άλλο αρχείο πακέτου “Android” —μια τροποποιημένη έκδοση του “AhMyth Android Remote Access Tool (RAT)”— ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα με δυνατότητα λήψης από το “GitHub”, το οποίο δημιουργήθηκε δεσμεύοντας ένα κακόβουλο ωφέλιμο φορτίο σε άλλες νόμιμες εφαρμογές.

Η τροποποιημένη έκδοση του κακόβουλου λογισμικού είναι διαφορετική σε λειτουργικότητα από την τυπική. Περιλαμβάνει νέες δυνατότητες που προστέθηκαν από τους εισβολείς για την βελτίωση της εκδιήθησης δεδομένων, ενώ ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά, όπως η κλοπή εικόνων από την κάμερα, λείπουν.

Η εφαρμογή έχει την δυνατότητα λήψης νέων εφαρμογών στο τηλέφωνο, πρόσβαση σε μηνύματα SMS, μικρόφωνο, αρχεία καταγραφής κλήσεων, παρακολούθηση της θέσης της συσκευής και απαρίθμηση και μεταφόρτωση αρχείων σε έναν εξωτερικό server από το τηλέφωνο.

Πηγή:

naftemporiki.gr

Σᾶς ἀρέσει τὸ ἂρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 14)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.