Ελληνική πλατφόρμα εκπαιδεύει τους χρήστες στην κυβερνοασφάλεια

© Παρέχεται από: Explorer S.A. Παρότι η απόκτηση πανεπιστημιακού τίτλου δεν συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για δεξιότητες τέτοιας φύσεως, υπάρχει έλλειψη περίπου 3 εκατ. επαγγελματιών παγκοσμίως στον τομέα του cybersecurity.

Μπορεί η λέξη «hacker» να ανακαλεί στη μνήμη μας διάφορα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων εναντίον δημοσίων οργανισμών, εταιρειών ή και τραπεζών, όμως η «παρουσία» τους σε έναν τεχνολογικό κόσμο που κατακλύζεται από την παραγωγή και την αποθήκευση μεγάλων όγκων δεδομένων κρίνεται μάλλον… απαραίτητη. Αυτό σημαίνει ότι πολλές εταιρείες ή δημόσιοι οργανισμοί γίνονται εύκολος στόχος κυβερνοεπιθέσεων επειδή ενδεχομένως δεν έχουν εντοπίσει τα αδύναμα –αλλά για κάποιους εξόχως γοητευτικά– σημεία των λογισμικών τους.

«Η μετάφραση του όρου hacker στον επαγγελματικό χώρο είναι penetration tester και δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με όσους παραβιάζουν προσωπικά ή εταιρικά δεδομένα. Ο ρόλος του είναι να χακάρει την εταιρεία που τον προσλαμβάνει, ώστε να αναδείξει σε αυτήν τα αδύναμα σημεία της».

Αυτό εξηγεί στην «Κ» ο συνιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης Hack The Box, Χάρης Πυλαρινός, παρουσιάζοντας την ηθική πλευρά των χάκερ. Ο ίδιος μαζί με τον Τζέιμς Χούκερ και τον Αρη Ζηκόπουλο ίδρυσαν το 2017 τη Hack The Box, με έδρα το Κεντ της Αγγλίας, με σκοπό να «εκπαιδεύσουν» επίδοξους χρήστες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Παρότι η απόκτηση πανεπιστημιακού τίτλου δεν συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για δεξιότητες τέτοιας φύσεως, υπάρχει έλλειψη περίπου 3 εκατ. επαγγελματιών παγκοσμίως στον τομέα του cybersecurity. Αυτό ίσως μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι ψηφιακές δεξιότητες είναι oι πιο δυσεύρετες στην αγορά εργασίας. Οπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η ΕΥ, το 48% των στελεχών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι γνώσεις πάνω στην κυβερνοασφάλεια, την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική συνιστούν τις πιο δυσεύρετες δεξιότητες στην Ευρώπη.

Για να καλυφθεί λοιπόν αυτό το κενό, ο κ. Πυλαρινός έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα προσομοίωσης υπολογιστικών συστημάτων, την οποία ο χρήστης καλείται να «χακάρει». Σε αυτή προστίθενται και στοιχεία gaming, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί τους γύρω του και να κοινωνικοποιηθεί μέσα από την πλατφόρμα. Οσοι χρήστες καταφέρουν να χακάρουν τα συγκεκριμένα υπολογιστικά συστήματα (εργαστήρια) παίρνουν πόντους και ανεβαίνουν στην κατάταξη, με την τελευταία να λογίζεται και πιστοποιητικό αριστείας. Στο τέλος, οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύσουν το σκορ που έχουν πετύχει ακόμη και στο βιογραφικό τους, αφού, κατά τον κ. Πυλαρινό,

«η εταιρεία μας εξελίσσεται σε ισχυρό brand στον χώρο του cybersecurity».

Αυτό αποδεικνύεται και από τη σταδιακή αύξηση των μελών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Ηδη από πέρυσι έχουν εγγραφεί 86.000 νέα μέλη, ενώ ο συνολικός αριθμός τους φθάνει τις 120.000.

Στην πλατφόρμα μπορούν να εγγραφούν ακόμη και εταιρείες ή και πανεπιστήμια, δημιουργώντας τα δικά τους εργαστήρια ή δημοσιεύοντας θέσεις εργασίας που απευθύνονται σε όσους έχουν κατορθώσει να «σπάσουν» τους τεχνολογικούς γρίφους των συστημάτων της ΗΤΒ. Η τελευταία συνεργάζεται ήδη με δύο εταιρείες από τις Big Four, όπως η Ernst & Young, ή άλλες, όπως η Jet.com, ενώ στη λίστα της έχουν προστεθεί πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το University of San Francisco, αλλά και ελληνικά, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. H HTB πρόσφατα κατόρθωσε να καλύψει και το χρηματοδοτικό κενό της αντλώντας 1,2 εκατ. ευρώ από τον ελληνικό Marathon Venture Capital, με σκοπό να διευρύνει την ομάδα της, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται στην Ελλάδα.

kathimerini.gr
Πηγή: kathimerini.gr
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 18)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)
Σας αρέσει το άρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.