Διαρροή του πηγαίου κώδικα των Windows XP στο Διαδίκτυο

Διαρροή του πηγαίου κώδικα των Windows XP στο Διαδίκτυο
© Παρέχεται από: pestaola.gr

O πηγαίος κώδικας των “Windows XP” μαζί με εκείνον του “Windows Server 2003” διέρρευσε στο διαδίκτυο μέσα σε αρχεία “torrent”.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο πηγαίος κώδικας μίας —έστω και παλαιάς— έκδοσης του λειτουργικού συστήματος της Microsoft διαρρέει online, όπως σημειώνει το “Verge”, ενώ το ηλεκτρονικό μέσο σημειώνει ότι έχει εξετάσει τα επίμαχα αρχεία και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για αυθεντικό κώδικα των “Windows XP”.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι δεν είναι λίγες οι εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα “Windows XP”, παρόλο που αυτά δεν υποστηρίζονται πλέον επισήμως από τη Microsoft.

Είναι εύλογο το ότι η διαρροή του πηγαίου κώδικα του λειτουργικού συστήματος έφερε αρκετή ανησυχία σε όσους ακολουθούν την προαναφερθείσα πρακτική, αφού η online κυκλοφορία αυτών των αρχείων θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολλούς ανθρώπους και προγραμματιστές με κακόβουλους σκοπούς.

Μπορεί η επίσημη υποστήριξη των “Windows XP” να έχει σταματήσει από το 2014, αλλά η Microsoft έσπευσε να ανταποκριθεί στην επίθεση του κακόβουλου λογισμικού “WannaCry” που είχε ως κεντρικό στόχο του τα “Windows XP” το 2017. Το αποτέλεσμα ήταν να διαθέσει η Microsoft ένα κατάλληλο patch για τα “Windows XP”, αρκετό καιρό μετά το πέρας της υποστήριξης του λειτουργικού συστήματος.

Δεν έχει καταστεί σαφές εάν αυτή η διαρροή απαιτεί την λήψη ειδικών μέτρων, όπως αυτά που περιγράφονται παραπάνω, αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν είναι λίγα τα αρνητικά σενάρια που εξυφαίνονται γύρω από τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η μαζική διάθεση του πηγαίου κώδικα ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου λειτουργικού συστήματος, κυρίως αναφορικά με την ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού που θα ήταν ενσωματωμένο στον κώδικα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη μορφή προστασίας από τέτοιου είδους φαινόμενα θα ήταν -το δίχως άλλο- η χρήση της τελευταίας έκδοσης των “Windows” από μια επιχείρηση ή ένα φορέα.

Πηγή:

Λογότυπο pestaola.gr

(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 23)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)
Σας αρέσει το άρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.