Αυτόνομο ρομπότ που αναδύεται από τους βυθούς για να σώσει ανθρώπους που πνίγονται

Αυτόνομο ρομπότ που αναδύεται από τους βυθούς για να σώσει ανθρώπους που πνίγονται
© naftemporiki.gr

Ένα υποβρύχιο ρομπότ διάσωσης —που προορίζεται να υποστηρίζει διασώστες, οι οποίοι επιχειρούν να σώσουν ανθρώπους που πνίγονται— ανέπτυξαν ερευνητές του “Fraunhofer Institute for Optronics, System Technologies and Image Exploitation IOSB”, στην Γερμανία, σε συνεργασία με την υπηρεσία διασώσεων του Χάλλε. 

Σύμφωνα με την γερμανική ένωση διασωστών, περίπου 420 άνθρωποι πνίγηκαν στη Γερμανία το 2019, με την πλειονότητα αυτών να χάνουν τις ζωές τους σε λίμνες. Ωστόσο δυστυχήματα έλαβαν χώρα και σε πισίνες. Ως ένας από τους λόγους για αυτό θεωρείται η έλλειψη εκπαιδευμένων ναυαγοσωστών για να επιτηρούν τις πισίνες· και αυτό ελπίζουν να αλλάξουν οι ερευνητές με το συγκεκριμένο ρομπότ, οι οποίοι έχουν ήδη σχεδιάσει ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα που έχει λάβει βραβεία, το “DEDAVE”. 

«Υπάρχουν τυπικές στάσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αναγνωρίσεις πότε κάποιος κινδυνεύει»,

είπε ο επιστήμονας υπολογιστών Χέλγκε Ρένκεβιτς, που ηγήθηκε του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Θεμάτων και Ενέργειας (BMWi).

Ειδικές κάμερες παρακολούθησης στην οροφή καταγράφουν τις κινήσεις και την θέση του ατόμου που πνίγεται στην πισίνα και στέλνουν τις συντεταγμένες στο ρομπότ, που κανονικά βρίσκεται σε μια ειδική βάση στον πυθμένα της πισίνας, η οποία ανοίγει σε περίπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Μόλις το όχημα φτάσει στον προορισμό του, εντοπίζει το άτομο που κινδυνεύει και το μεταφέρει στην επιφάνεια. Διαθέτει έναν ειδικό μηχανισμό, που κρατά το άτομο στην θέση του, ενώ αναδύεται, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί και σε άλλα υποβρύχια οχήματα. 

 Σε πισίνες τον ρόλο των καμερών αναλαμβάνουν “drones” και συστήματα “ζέπελιν”.

«Αυτά τα “drones” και τα “διαφημιστικά μπαλόνια” μπορούν εύκολα να εξοπλιστούν με κάμερες»,

είπε ο Ρένκεβιτς. Για διασώσεις σε πισίνες με περιορισμένη ορατότητα, το υποβρύχιο όχημα πρέπει να εξοπλίζεται με ακουστικούς αισθητήρες, αντί για οπτικούς. 

Δοκιμές έχουν γίνει με επιτυχία στην λίμνη Χουφέισενσεε. Μία κούκλα 80 κιλών τοποθετήθηκε σε βάθος τριών μέτρων και το ρομπότ ήταν σε θέση να την πιάσει, να την ασφαλίσει στη θέση της και να την πάει γρήγορα στην επιφάνεια, μεταφέροντάς την αργότερα στην ακτή, σε απόσταση 40 μέτρων, όπου περίμεναν οι διασώστες, που είχαν ενημερωθεί από το ρομπότ. Η όλη διαδικασία, σύμφωνα με τον Ρένκεβιτς, κράτησε δύο λεπτά. 

Το παρόν μοντέλο, εξοπλισμένο με μπαταρίες, κινητήρα, κάμερες και αισθητήρες, έχει μήκος 90 εκατοστά, ύψος 50 εκατοστά και πλάτος 50. Στόχος των ερευνητών είναι η περαιτέρω μείωση του μεγέθους και η ανάπτυξη διαφορετικών εκδόσεων για χρήση σε πισίνες και λίμνες. 

Πηγή:

naftemporiki.gr

(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 7)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)
Σας αρέσει το άρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.