Αύξηση κατά 58% των mobile banker Trojans το α’ τρίμηνο του 2019

© Παρέχεται από: P.ATHANASIADES & Co. SA

Έρευνα της Kaspersky Lab αποκάλυψε ανησυχητική άνοδο του κακόβουλου λογισμικού που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την κλοπή στοιχείων σύνδεσης και χρήματων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς χρηστών.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της εταιρείας ασφαλείας δείχνουν ότι το α’ τρίμηνο του 2019 βρέθηκαν 29.841 αρχεία τέτοιου είδους κακόβουλου λογισμικού σε σύγκριση με 18.501 το δ’ τρίμηνο του 2018. Συνολικά, ανιχνεύτηκαν επιθέσεις σε περισσότερους από 300.000 χρήστες. Τα παραπάνω στοιχεία συγκαταλέγονται στα κύρια ευρήματα της έκθεσης «IT threat evolution» της Kaspersky Lab για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Τα mobile banking Trojans είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους, ευέλικτους και επικίνδυνους τύπους κακόβουλου λογισμικού. Συνήθως κλέβουν τα χρήματα απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς χρηστών mobile συσκευών, αλλά μερικές φορές το ενδιαφέρον τους στρέφεται στην κλοπή στοιχείων σύνδεσης. Το κακόβουλο λογισμικό γενικά μοιάζει με μια νόμιμη εφαρμογή, όπως μια τραπεζική εφαρμογή. Όταν ένα θύμα προσπαθεί να φτάσει στην πραγματική εφαρμογή της τράπεζάς του, οι επιτιθέμενοι αποκτούν πρόσβαση και σε αυτό.

Το α’ τρίμηνο του 2019, η Kaspersky Lab ανίχνευσε περίπου 30.000 τροποποιήσεις διαφόρων οικογενειών banking Trojans που προσπάθησαν να επιτεθούν σε 312.235 μοναδικούς χρήστες. Επιπλέον, τα τραπεζικά Trojans αύξησαν το μερίδιο τους στο τοπίο των απειλών, όπως και τον αριθμό των διαφόρων δειγμάτων που εντοπίστηκαν. Το τέταρτο τρίμηνο του 2018, τα mobile banking Trojans αντιπροσώπευαν το 1,85% του συνόλου του κακόβουλου λογισμικού για φορητές συσκευές, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2019, το μερίδιό τους ανήλθε στο 3,24%.

Ενώ οι χρήστες δέχτηκαν επίθεση από διάφορες οικογένειες mobile banking malware, μία ήταν ιδιαίτερα δραστήρια τη συγκεκριμένη περίοδο: μια νέα έκδοση του κακόβουλου λογισμικού Asacub αντιπροσώπευε το 58,4% του συνόλου των τραπεζικών Trojans που επιτέθηκαν στους χρήστες. Το Asacub εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2015. Οι επιτιθέμενοι πέρασαν δύο χρόνια τελειοποιώντας το σχέδιο διανομής του και ως αποτέλεσμα το κακόβουλο λογισμικό έφτασε στο σημείο αιχμής του το 2018, όταν επιτέθηκε σε 13.000 χρήστες μέσα σε μία ημέρα. Έκτοτε, ο ρυθμός εξάπλωσής του μειώθηκε αν και παραμένει μια ισχυρή απειλή: το πρώτο τρίμηνο του 2019, η Kaspersky Lab αναφέρει ότι το Asacub στοχεύει κατά μέσο όρο 8.200 χρήστες την ημέρα.

Πηγή: pestaola

(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 15)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)
Σας αρέσει το άρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.