Αποκάλυψη της οικογένειας trojan malware KryptoCibule από την ESET

Αποκάλυψη της οικογένειας trojan malware KryptoCibule από την ESET
© naftemporiki.gr

Οι ερευνητές της ESET ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας άγνωστης οικογένειας “trojan malware” που εξαπλώνεται μέσω κακόβουλων “torrents” και χρησιμοποιεί πολλαπλές μεθόδους για να αποσπάσει από τα θύματά της όσο το δυνατόν περισσότερα κρυπτονομίσματα, ενώ παραμένει απαρατήρητη. 

Η ESET ονόμασε την απειλή “KryptoCibule” και, σύμφωνα με την τηλεμετρία της, το κακόβουλο λογισμικό φαίνεται να στοχεύει κυρίως σε χρήστες στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία. 

Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό αποτελεί τριπλή απειλή για τα κρυπτονομίσματα. Χρησιμοποιεί τους πόρους του θύματος για να εξορύξει νομίσματα, επιχειρεί να παρεισφρήσει σε συναλλαγές αντικαθιστώντας διευθύνσεις “wallet” στο “clipboard”, εξάγει αρχεία που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, ενώ αναπτύσσει πολλαπλές τεχνικές για να παραμείνει απαρατήρητο. Το “KryptoCibule” κάνει εκτενή χρήση του δικτύου “Tor” και του πρωτοκόλλου “BitTorrent” στην υποδομή επικοινωνίας του. 

Η ESET έχει εντοπίσει πολλές εκδόσεις του “KryptoCibule”, επιτρέποντάς μας να μελετήσουμε την εξέλιξή του από το Δεκέμβριο του 2018 έως σήμερα. Το κακόβουλο λογισμικό παραμένει ενεργό, νέες δυνατότητες προστέθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του και βρίσκεται υπό συνεχή ανάπτυξη. 

Τα περισσότερα από τα θύματα εντοπίζονται στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία, και αυτό αντικατοπτρίζει την βάση χρηστών του ιστότοπου στον οποίο βρίσκονται τα μολυσμένα torrents. Σχεδόν όλα τα κακόβουλα torrents ήταν διαθέσιμα στο “uloz.to”, έναν δημοφιλή ιστότοπο διαμοιρασμού αρχείων στις δύο χώρες.

Επιπλέον, το “KryptoCibule” ελέγχει ειδικά για την παρουσία προϊόντων ασφαλείας ESET, Avast και AVG.

Η ESET εδρεύει στην Σλοβακία, ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν στην Avast, η οποία εδρεύει στην Τσεχική Δημοκρατία. 

Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για το “KryptoCibule”, μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό blogpost:  “KryptoCibule: The multitasking multicurrency cryptostealer”  στο “WeLiveSecurity”. 

Πηγή:

naftemporiki.gr

(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 16)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)
Σας αρέσει το άρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.