Τι είναι το ChatGPT και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε

Τι είναι το ChatGPT και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε
Τι είναι το ChatGPT και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ©Παρέχεται από: Huffington Post

Το «ChatGPT» έχει κατακλύσει τον κόσμο, ενώ έχει καταφέρει να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στον κόσμο σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Τι είναι όμως το «ChatGPT» και πώς χρησιμοποιείται; Χρειάζεστε μονάχα ένα email, για να χρησιμοποιήσετε το «ChatGPT», δημιουργώντας ένα λογαριασμό “OpenAI”. Επισκεφτείτε το chat.openai.com και δημιουργήστε ένα λογαριασμό χρησιμοποιώντας το email σας ή έναν λογαριασμό Google ή Microsoft. Μόλις συνδεθείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το “AI Chatbot”.

Η χρήση του «ChatGPT» είναι μία μοναδική εμπειρία. Αυτός ο σύντομος οδηγός θα καλύψει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο μία από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες αυτού του αιώνα. Το «ChatGPT» είναι ένα μοντέλο γλώσσας “AI” που αναπτύχθηκε από την “OpenAI“, βασισμένο στην αρχιτεκτονική “GPT” (Generative Pre-trained Transformer). Έχει σχεδιαστεί για να κατανοεί και να δημιουργεί κείμενο που είναι παρόμοιο με εκείνο των ανθρώπων, βάσει τών δεδομένων που λαμβάνει.

Ως “Chatbot AI”, το «ChatGPT» μπορεί να σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε ένα εύρος εργασιών, όπως σύνταξη μηνυμάτων, δημιουργία περιεχομένου, απαντήσεις σε ερωτήσεις και λοιπά. Οι προηγμένες δυνατότητες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, του επιτρέπουν να παράγει συναφείς και συνεκτικές απαντήσεις, καθιστώντας το ένα ισχυρό εργαλείο για την αυτοματοποίηση διαφόρων εργασιών που βασίζονται σε κείμενο. 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το «ChatGPT» δωρεάν;

Η σύντομη απάντηση είναι, ναι. Το “OpenAI” προσφέρει το «ChatGPT» δωρεάν, για απλή χρήση. Ωστόσο, η δωρεάν έκδοση έχει ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης χωρητικότητας κατά τις ώρες αιχμής.

Το «ChatGPT» πιθανότατα δεν θα είναι δωρεάν για πάντα· αλλά είναι προς το παρόν. Παρέχει στο “OpenAI” πολύτιμα σχόλια χρηστών και προωθεί την ευρύτερη χρήση του μοντέλου γλώσσας “AI” σε διάφορους κλάδους. 

Τι είναι το «ChatGPT Plus»;

Εκτός από τη δωρεάν έκδοση, το “OpenAI” εισήγαγε ένα πρόγραμμα συνδρομής που ονομάζεται «ChatGPT Plus» και κοστίζει περίπου 20 € το μήνα προσφέροντας προηγμένες λειτουργίες, όπως ταχύτερους χρόνους απόκρισης, πρόσβαση με προτεραιότητα σε νέες δυνατότητες, βελτιώσεις και αυξημένα όρια χρήσης “API” για τους Developers.

Το «GPT» είναι η συντομογραφία του “Generative Pre-trained Transformer”. Είναι ένας τύπος γλωσσικού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης. Ο όρος “Generative” αναφέρεται στην ικανότητα του μοντέλου να δημιουργεί κείμενο με βάση τα δεδομένα που λαμβάνει, ενώ το “Pre-trained” σημαίνει ότι το γλωσσικό μοντέλο έχει εκπαιδευτεί σε ένα μεγάλο όγκο δεδομένων προτού βελτιωθεί με την χρήση ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και ενισχυτικής μάθησης. 

Πώς να χρησιμοποιήσετε το «ChatGPT» σε 5 απλά βήματα

Το μόνο που χρειάζεστε είναι Google Chrome, Firefox ή οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης για υπολογιστές ή κινητά της επιλογής σας.

  • Βήμα 1. Μεταβείτε στο “chat.openai.com” για να αποκτήσετε πρόσβαση στην σελίδα σύνδεσης «ChatGPT» και κάντε κλικ στο κουμπί ”Εγγραφή” για να ξεκινήσετε.
  • Βήμα 2. Συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής με την διεύθυνση email και τον κωδικό πρόσβασής σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να εγγραφείτε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό σας Google ή Microsoft
  • Βήμα 3. Πρέπει να επαληθεύσετε την διεύθυνση email σας για να ξεκινήσετε. Ελέγξτε τα εισερχόμενά σας για το email επαλήθευσης.
  • Βήμα 4. Μόλις επαληθεύσετε τον λογαριασμό σας, δώστε τα απαιτούμενα στοιχεία.
  • Βήμα 5. Στην συνέχεια, πληκτρολογήστε έναν έγκυρο αριθμό κινητού τηλεφώνου και πληκτρολογήστε τον κωδικό που θα λάβετε μέσω μηνύματος. 

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η δωρεάν έκδοση του «ChatGPT» μπορεί να είναι αργή και ακόμη να αποσυνδεθείτε όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Για να αποφύγετε αυτές τις επιπλοκές, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε την “premium” έκδοση. 

Πώς να εγγραφείτε στο «ChatGPT Plus»

Η δωρεάν έκδοση του «ChatGPT» είναι αρκετά καλή για τις περισσότερες εργασίες, αλλά αν θέλετε πιο γρήγορες απαντήσεις, περισσότερες λεπτομέρειες και πρόσβαση στις πιο πρόσφατες λειτουργίες, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε το «ChatGPT Plus».

Αφού δημιουργήσετε έναν λογαριασμό, μπορείτε να εγγραφείτε στο «ChatGPT Plus» για να λάβετε πρόσβαση κατά προτεραιότητα στο «ChatGPT». 

  • Βήμα 1. Στην κάτω αριστερή πλευρά του ταμπλό, κάντε κλικ στο κουμπί “Upgrade to Plus”
  • Βήμα 2. Κάντε κλικ στο κουμπί “Upgrade Plan”. 

Ακολουθήστε τα βήματα και εισάγετε τα στοιχεία πληρωμής σας ώστε να ολοκληρώσετε την διαδικασία συνδρομής. Εκτός από τις μεγαλύτερες ταχύτητες απόκρισης και την διαθεσιμότητα κατά τις ώρες υψηλής ζήτησης, αποκτάτε, επίσης, πρόσβαση σε ανεπτυγμένες λειτουργίες του “OpenAI”, συμπεριλαμβανομένου του «GPT-4», το οποίο είναι το πιο προηγμένο μοντέλο «ChatGPT» που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. 

Πώς λειτουργεί το «ChatGPT»;

Η χρήση του «ChatGPT» απαιτεί την σύνταξη “Prompts”, που είναι στην πραγματικότητα απλώς ένας τεχνικός τρόπος για να του θέσετε μια ερώτηση. Αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά απλό, αλλά το «ChatGPT» μπορεί να σας δώσει εξαιρετικά διαφορετικές απαντήσεις ανάλογα με το “Prompt” που χρησιμοποιείτε.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το «ChatGPT», ακολουθήστε αυτές τις βέλτιστες πρακτικές για την σύνταξη “Prompt”:

1. Να είστε συγκεκριμένοι: Δηλώστε ξεκάθαρα τις ερωτήσεις σας για να βοηθήσετε το “AI” να κατανοήσει το πλαίσιο και να δημιουργήσει μια σαφή απάντηση. Η παροχή συγκεκριμένων “Prompts” με περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της ασάφειας.

2. Χρησιμοποιήστε οδηγίες βήμα προς βήμα: Όταν αναζητάτε απαντήσεις σε σύνθετες ερωτήσεις ή ζητάτε την δημιουργία περιεχομένου, χωρίστε το “Prompt” σας σε μικρότερα μέρη ή παρέχετε μια λίστα με στοιχεία που θέλετε να δείτε στην απάντηση.

3. Ορίστε την επιθυμητή μορφή: Εάν έχετε προτιμώμενη μορφή ή στυλ για την απάντηση, φροντίστε να το αναφέρετε στο “Prompt” σας.

4. Ζητήστε πηγές ή αναφορές: Εάν χρειάζεστε πληροφορίες που υποστηρίζονται από έρευνα, ζητήστε ρητά από το «ChatGPT» να παρέχει πηγές ή αναφορές στην απάντησή του. Ωστόσο, φροντίστε να ελέγξετε ξανά τους συνδέσμους. Το «ChatGPT» μπορεί ορισμένες φορές να δώσει ανενεργούς συνδέσμους.

5. Περιορίστε το μήκος απόκρισης: Εάν χρειάζεστε μια συνοπτική απάντηση, καθορίστε το επιθυμητό μήκος, όπως ”σε μία παράγραφο” ή ”σε 100 λέξεις”.

6. Επανάληψη: Εάν η αρχική απόκριση δεν είναι ικανοποιητική, βελτιώστε το “Prompt” σας ή υποβάλετε νέες ερωτήσεις για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

7. Πειραματιστείτε: Μην διστάσετε να δοκιμάσετε διαφορετικές προσεγγίσεις και φράσεις για να βρείτε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας των αναγκών σας με το «ChatGPT»

Το «ChatGPT» είναι απλώς ένα εργαλείο και θα χρειαστεί να «ChatGPT» τα μηνύματα και τις οδηγίες σας για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Μην διστάσετε να αναδιατυπώσετε τις ερωτήσεις σας εάν το “AI” δεν κατανοήσει «ChatGPT» πλήρως το αίτημά σας.

Μπορείτε να ζητήσετε από το «ChatGPT» να αναλάβει τον ρόλο ενός συγγραφέα, συντάκτη, δασκάλου, προγραμματιστή, συνομιλητή, μεταφραστή γλώσσας και λοιπά!

Μπορείτε επίσης να του ζητήσετε να χρησιμοποιήσει διάφορους τόνους ή ύφος γραφής, όπως επίσημο, περιστασιακό, περιγραφικό, χιουμοριστικό, συναισθηματικό, τεχνικό και άλλα. Απλώς καθορίστε τον επιθυμητό τόνο στο “Prompt” σας. 

Χειρισμός πολλαπλών συνομιλιών 

Το να έχετε μια συνομιλία με το «ChatGPT» είναι αρκετά απλό. Το “Chatbot” έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται σύνθετες συνομιλίες. Μπορεί να ανακαλέσει και προηγούμενες συνομιλίες, αλλά υπάρχει ένα όριο στο πόσο πίσω μπορεί να ‘θυμηθεί’. Το ακριβές όριο εξαρτάται από το μοντέλο. Για παράδειγμα, το “GPT-3.5” έχει ένα όριο περίπου 8.000 λέξεων, το οποίο ισοδυναμεί με τέσσερις έως πέντε σελίδες βιβλίου. Αυτό σημαίνει ότι το “Chatbot” θα αρχίσει να χάνει την παρακολούθηση της συνομιλίας μόλις περάσει αυτό το όριο.

Το «GPT-4», το οποίο είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές «ChatGPT Plus», έχει σημαντικά υψηλότερο όριο και μπορεί να χειριστεί περίπου 64.000 λέξεις. Η διάρκεια της συνομιλίας σας με το «ChatGPT» θα εξαρτηθεί από το μοντέλο που χρησιμοποιείτε.

Θα πρέπει επίσης να έχετε κατά νου ότι οι απαντήσεις του μοντέλου επηρεάζονται από τα προηγούμενα μηνύματα στην συνομιλία, επομένως φροντίστε να δημιουργήσετε το πλαίσιο σε κάθε βήμα. 

Το «ChatGPT» θα αντικαταστήσει τις εργασίες;

Η σύντομη απάντηση είναι ασφαλώς, ναι. Το «ChatGPT» θα αντικαταστήσει ορισμένες εργασίες. Οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν περισσότερο να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη είναι όσες σχετίζονται με το γράψιμο και τον προγραμματισμό. Η δημιουργία περιεχομένου, η ανάπτυξη λογισμικού και λοιπά.

Ωστόσο, το «ChatGPT» έχει θετική προοπτική. Ενώ οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να επηρεάσουν τις θέσεις εργασίας, θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τις ανθρώπινες δεξιότητες σε πολλούς τομείς ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την καινοτομία. Αρκετές εταιρείες έχουν ήδη ενσωματώσει το «ChatGPT» στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Για παράδειγμα, το “Bing” της Microsoft χρησιμοποιεί το «GPT-4» για να λειτουργεί ως μηχανή αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη.

Η “Duolingo” ανακοίνωσε το “Duolingo Max”, το οποίο είναι ένα νέο συνδρομητικό πακέτο που δημιουργήθηκε με χρήση του «GPT-4» και έχει την δυνατότητα να προσαρμόσει τα μαθήματα γλώσσας παρέχοντας λειτουργίες όπως το “Roleplay” και το “Explain My Answer”. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «ChatGPT» και παρόμοια συστήματα “AI” θα αναγκάσουν την αγορά εργασίας να προσαρμοστεί. Είναι ζωτικής σημασίας για όλους να προσαρμοστούν, να μάθουν νέες δεξιότητες και να είναι ανοιχτοί στην συνεργασία με συστήματα “AI”. 

Το «ChatGPT» είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο για όποιον θέλει γρήγορες απαντήσεις σε ερωτήσεις, ιδέες και έμπνευση, βοήθεια σε ανάπτυξη λογισμικού ή κάποια βοήθεια για συγγραφή κειμένων. Μείνετε ενημερωμένοι και χρησιμοποιήστε το «ChatGPT Plus».

Πηγή:

Huffington Post

Σᾶς ἀρέσει τὸ ἂρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 7)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.