Μπορούν τα big data να προβλέψουν τις επιδημίες;

Μπορούν τα big data να προβλέψουν τις επιδημίες;
© Παρέχεται από: Esquire

Τα Βig Data παρουσιάζονται σήμερα ως η μαγική λύση για όλα τα σύγχρονα προβλήματα. Ο όρος ακούγεται πια πολύ συχνά τόσο στα Mέσα Ενημέρωσης όσο και σε καθημερινές συζητήσεις. Ελάχιστοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Επί της ουσίας και σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με “Μεγάλα Δεδομένα”, δεδομένα δηλαδή που έχουν τόσο τεράστιο όγκο ώστε να είναι πρακτικά αδύνατον η επεξεργασία τους να βασιστεί σε παραδοσιακές μεθόδους. Σκέψου για παράδειγμα τις αναζητήσεις στο ίντερνετ: Πόσα εκατομμύρια άνθρωποι πληκτρολογούν τη λέξη “γρίπη” αυτήν τη στιγμή σε δεκάδες διαφορετικές γλώσσες;

Έτσι, εύλογα γεννιέται το ερώτημα για το κατά πόσο μπορούν ή όχι τα Big Data να μας βοηθήσουν με τις επιδημίες γρίπης που ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος κάθε χρόνο. Μία γρήγορη αναζήτηση στον όρο “γρίπη” στο χρήσιμο εργαλείο του Google Trends είναι πραγματικά αποκαλυπτική.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι τα Big Data δεν μπορούν τελικά να μας βοηθήσουν με τη γρίπη;

Μέσα στο 2019 σχεδόν κανείς δεν έψαξε για τον όρο. Τον Δεκέμβρη που μας πέρασε, μία εποχή όπου η γρίπη παραδοσιακά κάνει την εμφάνισή της, οι μετρήσεις παρουσίασαν μία άνοδο και από 2 ή 6 στις 100 μονάδες παρουσίασαν άνοδο που άγγιξε τις 21 μονάδες. Τίποτα το περίεργο μέχρι εδώ, αφού κάτι τέτοιο παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο. Όταν όμως η είδηση για την επιδημία του κοροναϊού άρχισε να κάνει τον γύρο του πλανήτη, οι αναζητήσεις (ανάμεσα στις 26 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου) εκτοξεύτηκαν αγγίζοντας ακόμα και τις 100 στις 100 (!) μονάδες. 

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, αφού έχουν επενδυθεί μεγάλα ποσό στην έρευνα για τον τρόπο που μπορούν τα Big Data να μας βοηθήσουν στον τομέα των επιδημιών γρίπης. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή να παρακολουθούμε πόσοι άνθρωποι αναζητούν “ύποπτους” για γρίπη όρους στο ίντερνετ (γρίπη, φτάρνισμα, πυρετός και πολλά άλλα). Το κυριότερο, όμως, πρόβλημα παραμένει το εξής:

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσοι αναζητούν αυτούς τους όρους αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για ποιον λόγο τους αναζητούν”,

όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα στο “Popular Science” o Dr. Dave Osthus, νικητής του διαγωνισμού που διοργάνωσε το αμερικανικό Center for Disease Control and Prevention για μοντέλα πρόβλεψης επιδημιών.

Μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το εργαλείο “Google Flu Trends” που κατέγραψε στοιχεία σχετικά με τις επιδημίες γρίπης άρχισε να λειτουργεί το 2008, εδώ και πέντε χρόνια όμως έχει σταματήσει να υπάρχει. Μήπως αυτό σημαίνει ότι τα Big Data δεν μπορούν τελικά να μας βοηθήσουν με τη γρίπη; Σίγουρα -ιδιαίτερα υπό έκτακτες συνθήκες, όπως στην περίπτωση του κοροναϊού- οι αναζητήσεις των χρηστών δεν είναι πάντα σωστή ένδειξη· αφού είναι πολύ πιθανό να είναι κινούμενες από το κλίμα παγκόσμιου πανικού που επικρατεί. Σε κάθε περίπτωση όμως τα Big Data είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο ενάντια στις επιδημίες. Απλά, όπως κάθε εργαλείο δεν αποτελεί από μόνο του πανάκια. 

Πηγή:


Σᾶς ἀρέσει τὸ ἂρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 21)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.