Χάκερς χρησιμοποιούν το σήμα δημοφιλούς messenger για στοχευμένες επιθέσεις

© Παρέχεται από: Freenet S A Ekdotiki Etairia

Ενα κύμα στοχευμένων επιθέσεων ψηφιακής κατασκοπείας σε διπλωματικό οργανισμό της Κεντρικής Ασίας, με το trojan “Octopus” που χρησιμοποιεί τη μορφή διάσημου και νόμιμου online messenger, ανακάλυψαν οι ερευνητές της “Kaspersky Lab”.

Μόλις εγκατασταθεί το “Octopus”, παρέχει στους επιτιθέμενους απομακρυσμένη πρόσβαση στους υπολογιστές των θυμάτων.

Οι απειλητικοί φορείς αναζητούν συνεχώς εκμεταλλεύσιμες σύγχρονες τάσεις και προσαρμόζουν τις μεθόδους τους προκειμένου να θέσουν σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα και τις ευαίσθητες πληροφορίες των χρηστών σε όλο τον κόσμο. Στην περίπτωση αυτή, η πιθανή απαγόρευση του ευρέως χρησιμοποιούμενου “Telegram messenger” επέτρεψε στους απειλητικούς παράγοντες να σχεδιάζουν επιθέσεις χρησιμοποιώντας το “Octopus Trojan”, παρέχοντας στους “hackers” απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή του θύματος.

Οι απειλητικοί φορείς διανέμουν το “Octopus” μέσα σε ένα αρχείο που μεταμφιέζεται ως εναλλακτική έκδοση του “Telegram messenger” για τα κόμματα της αντιπολίτευσης του Καζακστάν. Το “launcher” ήταν μεταμφιεσμένο σε ένα αναγνωρίσιμο σύμβολο ενός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης του Καζακσταν και το “Trojan” ήταν κρυμμένο στο εσωτερικό του.

Μόλις ενεργοποιηθεί, το “Trojan” παρέχει στους επιτιθέμενους τη δυνατότητα να εκτελούν διάφορες λειτουργίες με τα δεδομένα των «μολυσμένων» υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, διαγραφής αρχείων, μπλοκ, τροποποιήσεων, αντιγραφής και λήψης. Έτσι, οι επιτιθέμενοι μπόρεσαν να κατασκοπεύσουν τα θύματα τους, να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα και να αποκτήσουν πρόσβαση στα συστήματα. Το πρόγραμμα έχει αρκετές ομοιότητες με μια περίφημη επιχείρηση ψηφιακής κατασκοπείας που ονομάζεται “Zoo Park”, όπου το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιείται για το “APT” μιμείται το “Telegram messenger” για την κατασκοπεία θυμάτων.

Χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο που αναγνωρίζει ομοιότητες στον κώδικα λογισμικών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το “Octopus” μπορεί να συνδέεται με την ομάδα “DustSquad”· ένας ρωσόφωνος απειλητικός φορέας που έχει ανιχνευτεί κατά το παρελθόν σε πρώην χώρες της ΕΣΣΔ στην Κεντρική Ασία, όπως και στο Αφγανιστάν από το 2014. Τα τελευταία δύο χρόνια οι ερευνητές ανίχνευσαν τέσσερις από τις εκστρατείες τους με αυτοσχέδια “Android” και “Windows malware” που απευθύνονταν τόσο σε ιδιώτες χρήστες όσο και σε διπλωματικά στελέχη.

«Έχουμε δει πολλούς από τους απειλητικούς φορείς να στοχοποιούν διπλωματικούς οργανισμούς στην Κεντρική Ασία το 2018. Η “DustSquad” έχει δουλέψει στην περιοχή για αρκετά χρόνια και μπορεί να είναι η ομάδα που κρύβεται πίσω από αυτήν την καινούρια απειλή. Δυστυχώς, το ενδιαφέρον για ψηφιακές επιθέσεις στη συγκεκριμένη περιοχή αυξάνεται συνεχώς. Με επιμονή συμβουλεύουμε τους οργανισμούς της περιοχής να ελέγχουν συνεχώς τα συστήματά τους για κενά ασφάλειας και να εκπαιδεύουν τους υπάλληλούς τους να κάνουν το ίδιο»,

δήλωσε ο Denis Legezo, ερευνητής της Kaspersky Lab.

 

Πηγή: www.sofokleousin.gr

(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 31)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)
Σας αρέσει το άρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.