Εντοπίστηκε Trojan που κλέβει χρήματα από λογαριασμούς PayPal

© Παρέχεται από: P.ATHANASIADES & Co. SA

Οι ερευνητές της ESET ανακάλυψαν ένα νέο “Android Trojan”, που στοχεύει στην επίσημη εφαρμογή “PayPal”  ενώ είναι ικανό να παρακάμπτει τον έλεγχο πιστοποίησης δύο παραγόντων του “PayPal”.

Το “Trojan”, που εντοπίστηκε πρώτη φορά από την ESET το Νοέμβριο του 2018, συνδυάζει τις δυνατότητες ενός “banking Trojan” που ελέγχεται απομακρυσμένα, με μία καινούρια μορφή κατάχρησης των λειτουργιών προσβασιμότητας του “Android”, στοχεύοντας χρήστες της επίσημης εφαρμογής “PayPal”.

Μέχρι στιγμής, το “malware” εμφανίζεται ως εργαλείο βελτιστοποίησης της διάρκειας της μπαταρίας και διανέμεται μέσω τρίτων καταστημάτων εφαρμογών. Μόλις εγκατασταθεί, η κακόβουλη εφαρμογή τερματίζεται χωρίς να προσφέρει κάποια λειτουργία και το εικονίδιο της εξαφανίζεται. Από εκεί και πέρα, οι ερευνητές εντόπισαν ότι συνεχίζει με δύο τρόπους.

© Παρέχεται από: P.ATHANASIADES & Co. SA

Εικόνα 1 – Η μεταμφίεση που χρησιμοποιείται από το κακόβουλο λογισμικό στην παρούσα φάση

Στον πρώτο τρόπο, το “malware” εμφανίζει μια ειδοποίηση που ζητά από τον χρήστη να την εκκινήσει. Μόλις ο χρήστης ανοίξει την εφαρμογή “PayPal” και συνδεθεί, η κακόβουλη υπηρεσία προσβασιμότητας (εάν έχει ενεργοποιηθεί προηγουμένως από το χρήστη) μιμείται τα κλικ του χρήστη για να στείλει χρήματα στη διεύθυνση “PayPal” του εισβολέα. Κατά την ανάλυση των ερευνητών, η εφαρμογή προσπάθησε να μεταφέρει 1.000 ευρώ, ωστόσο, το νόμισμα που χρησιμοποιείται εξαρτάται από την τοποθεσία του χρήστη. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 5 δευτερόλεπτα, και για έναν ανυποψίαστο χρήστη, δεν υπάρχει εφικτός τρόπος να επέμβει έγκαιρα.

Επειδή το “malware” δεν βασίζεται στην κλοπή των διαπιστευτηρίων σύνδεσης του “PayPal” και αντίθετα περιμένει τους χρήστες να συνδεθούν οι ίδιοι, μπορεί να παρακάμπτει τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων του PayPal. Η επίθεση αποτυγχάνει μόνο αν ο χρήστης έχει ανεπαρκές υπόλοιπο “PayPal” και δεν έχει συνδέσει στο λογαριασμό του κάποια κάρτα πληρωμής.

Το “PayPal” έχει ενημερωθεί από την ESET για την κακόβουλη τεχνική που χρησιμοποιείται από αυτό το “Trojan” και για το ποιον λογαριασμό “PayPal” χρησιμοποιεί ο εισβολέας για να λάβει τα κλεμμένα χρήματα.

Στο δεύτερο τρόπο, τα κακόβουλα “apps” προβάλλουν πέντε νόμιμες εφαρμογές με επικάλυψη οθόνης – το “Google Play”, το “WhatsApp”, το “Skype”, το “Viber” και το “Gmail”, δεν είναι δυνατόν όμως να κλείσουν από τους χρήστες, παρά μόνο αν συμπληρωθεί μία πλαστή φόρμα στοιχείων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και με την υποβολή ψεύτικων στοιχείων, η οθόνη εξαφανιζόταν.

Ωστόσο, ο κώδικας του “malware” περιέχει συμβολοσειρές που ισχυρίζονται ότι το τηλέφωνο του θύματος έχει κλειδωθεί λόγω προβολής υλικού παιδικής πορνογραφίας και μπορεί να ξεκλειδωθεί μόνο αν σταλεί ένα “email” σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση.

© Παρέχεται από: P.ATHANASIADES & Co. SA

Εικόνα 2 – Κακόβουλες οθόνες επικάλυψης για τις εφαρμογές “Google Play”, “WhatsApp”, “Viber” και “Skype”

© Παρέχεται από: P.ATHANASIADES & Co. SA

Εικόνα 3 – Κακόβουλη οθόνη επικάλυψης που ψαρεύει διαπιστευτήρια του “Gmail”

Εκτός από τις δύο αυτές βασικές λειτουργίες, και ανάλογα με τις εντολές που λαμβάνει από το διακομιστή “C&C”, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί επίσης να στείλει ή να διαγράψει “SMS”, να κατεβάσει τη λίστα επαφών, να πραγματοποιήσει ή να προωθήσει κλήσεις, να εγκαταστήσει και να τρέξει εφαρμογές κ.ά..

Η ESET συμβουλεύει τους χρήστες που έχουν εγκαταστήσει το συγκεκριμένο “Trojan” να ελέγξουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό για ύποπτες συναλλαγές και να αλλάξουν τους κωδικούς “internet banking”, τα “PIN” καθώς και τους κωδικούς πρόσβασης στο “Gmail”.

Σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών “PayPal”, μπορούν να αναφέρουν το πρόβλημα στο “Κέντρο Ανάλυσης του PayPal”.

Για τους χρήστες συσκευών που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω επικάλυψης οθόνης, η ESET συνιστά να χρησιμοποιήσουν την “ασφαλή λειτουργία του Android”, και να καταργήσουν την εφαρμογή που ονομάζεται «Optimization Android» στην ενότητα “Application manager/Apps” στις ρυθμίσεις της συσκευής.

Για να είναι ασφαλείς από το “κακόβουλο λογισμικό Android” στο μέλλον, η ESET συνιστά στους χρήστες να:

  • Εμπιστεύονται μόνο το επίσημο κατάστημα “Google Play” για τη λήψη εφαρμογών.
  • Να ελέγχουν τον αριθμό των εγκαταστάσεων, τις αξιολογήσεις και το περιεχόμενο των κριτικών πριν από τη λήψη εφαρμογών από το “Google Play”.
  • Να είναι προσεκτικοί με τα δικαιώματα πρόσβασης στις εφαρμογές που εγκαθιστούν.
  • Να διατηρούν την Android συσκευή τους ενημερωμένη και
  • Να χρησιμοποιούν μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας για κινητά.
Λογότυπο pestaola.gr
Πηγή: pestaola.gr
Σᾶς ἀρέσει τὸ ἂρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 33)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.