Η θερμοκρασία των δακτύλων μας προδότης των κωδικών μας

Η θερμοκρασία των δακτύλων μας προδότης των κωδικών μας
Η θερμοκρασία των δακτύλων μας προδότης των κωδικών μας ©naftemporiki.gr

Ανεξάντλητη είναι —όπως αποδεικνύεται— η φαντασία όσων επιζητούν να βρουν τρόπο πρόσβασης στα προσωπικά μας, αλλά, δυστυχώς, έχουν σύμμαχο την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, που τους παρέχει τα εργαλεία για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης παρουσίασαν μια ακόμη μέθοδο που μπορούν να χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να υποκλέψουν τα προσωπικά μας δεδομένα, μια μέθοδο βγαλμένη κυριολεκτικά από κάποια ταινία του… Τζέιμς Μποντ! 

Όπως φαίνεται, όταν πληκτρολογούμε κάτι παράγεται θερμότητα στην συσκευή της πληκτρολόγησης. Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ονόμασαν “ThermoSecure”. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια επίδειξη· στην οποία μια θερμική κάμερα —που διαθέτει το “ThermoSecure”— μπορεί να καταγράψει εικόνες σε μια συσκευή, στην οποία κάποιος πληκτρολόγησε ένα “password” και οι εικόνες αποκάλυψαν τον κωδικό! 

Έτσι μπορεί κάποιος με μια τέτοια θερμική κάμερα να δει τον κωδικό που πληκτρολόγησε κάποιος σε ένα μηχάνημα ΑΤΜ σε τράπεζα, ή —αν μπορέσει— να καταγράψει την θερμική εικόνα ενός κινητού τηλεφώνου, όταν ο κάτοχος του πατήσει τον κωδικό εισόδου του και έτσι —αν καταφέρει— να πάρει την συσκευή αυτήν στα χέρια του να μπορεί να την ανοίξει! Την ίδια «δουλειά» μπορεί να κάνει η θερμική κάμερα και με το πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή. 

Στις δοκιμές που έγιναν, η θερμική κάμερα κατάφερε να ανακτήσει τα “passwords” με ποσοστό επιτυχίας 86% σε χρονικό διάστημα 20 δευτερολέπτων μετά την πληκτρολόγηση του κωδικού και με ποσοστό 67% σε χρονικό διάστημα 60 δευτερολέπτων μετά την καταγραφή του κωδικού! Έτσι, αν κάποιος περάσει «αθώα» δίπλα από μια συσκευή —στην οποία κάποιος μόλις έχει πληκτρολογήσει ένα “password”— και καταφέρει να τραβήξει μια εικόνα με θερμική κάμερα θα αποκτήσει πιθανότατα τον κωδικό! 

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οι ερευνητές αναφέρουν, ότι δεν θέλησαν να διευκολύνουν τους απανταχού χάκερ, αλλά ότι κυκλοφορούσε ως φημολογία ότι οι θερμικές κάμερες έχουν αυτήν την δυνατότητα υποκλοπής και θέλησαν να διαπιστώσουν αν κάτι τέτοιο μπορεί πράγματι να ισχύει. Αφού, όπως διαπιστώθηκε, οι θερμικές κάμερες —η τιμή των οποίων είναι πλέον πολύ προσιτή στον μέσο καταναλωτή— μπορούν να κάνουν υποκλοπή “passwords”, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μην αφήνουμε σε κοινή θέα τις ηλεκτρονικές μας συσκευές, όταν πληκτρολογούμε κωδικούς και να μην εγκαταλείπουμε άμεσα —για κάποιο λόγο— τα μηχανήματα ΑΤΜ, μετά την πληκτρολόγηση του κωδικού. 

Πηγή:


Σᾶς ἀρέσει τὸ ἂρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 9)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.