ΖΟΟΜ: H εφαρμογή-υπηρεσία τηλεδιάσκεψης «zoom.us» επιτρέπει την σύνδεση έως και 100 ατόμων ταυτόχρονα και την ανταλλαγή εικόνας και ήχου. Οι συμμετέχοντες μπορούν να έχουν πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή έχει σύνδεση στο διαδίκτυο, όπως υπολογιστής, tablet, κινητό τηλέφωνο. Το αναγκαίο λογισμικό παρέχεται δωρεάν και ποικίλει ανάλογα με το μέσο σύνδεσης.
Όσοι συνδέονται μέσω υπολογιστή απλώς “εκτελούν” το αρχείο «zoom_launcher.exe» που κατεβαίνει αυτόματα στον υπολογιστή τους την πρώτη φορά που θα επιχειρήσουν να συνδεθούν (JOIN A MEETING) σε διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη.
Όσοι χρησιμοποιούν «android smartphone» μπορούν να κατεβάσουν την αντίστοιχη εφαρμογή «ZOOM Cloud Meetings» από το «Google Play» πατώντας εδώ.
Οι κάτοχοι «iphone» κινητών μπορούν να κατεβάσουν την αντίστοιχη εφαρμογή «ZOOM Cloud Meetings» από το «App Store» πατώντας εδώ.
Πώς λειτουργεί το ZOOM
Παρέχει δωρεάν αλλά και επί πληρωμή υπηρεσίες όπως “webinar βίντεο”, “δωμάτια Zoom”, “δυνατότητα διαμοιρασμού οθόνης”, “χρήση διαδικτυακού πίνακα” και “chat” και επιτρέπει απεριόριστες διαδικτυακές συναντήσεις, είτε για μαθήματα ένας προς έναν είτε για μεγαλύτερα “group”. Στην δεύτερη περίπτωση, δηλαδή για συναντήσεις τριών ατόμων και πάνω, η διάρκεια της κάθε τηλεδιάσκεψης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 40 λεπτά (στο δωρεάν πακέτο).
Για να χρησιμοποιήσει κάποιος χρήστης την πλατφόρμα θα πρέπει να δημιουργήσει λογαριασμό χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική του διεύθυνση και έναν κωδικό. Στην συνέχεια η πλατφόρμα του δίνει έναν προσωπικό υπερσύνδεσμο για την δική του διαδικτυακή συνάντηση τον οποίο μοιράζεται με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Στα πλεονεκτήματα θα αναφέρουμε την φιλικότητα προς τον χρήστη, την πολύ καλή ποιότητα ήχου και εικόνας, το ψηφιακό “whiteboarding” και την δυνατότητα που δίνεται στους συμμετέχοντες να κάνουν κοινή χρήση περιεχομένου (screen share) με ένα “κλικ”, να σχολιάζουν σε πραγματικό χρόνο αλλά και να βλέπουν/ακούν την εγγραφή της προηγούμενης συνάντησης ξανά, όποτε επιθυμούν ή κριθεί απαραίτητο.
Ποιο το όριο ηλικίας που απαιτείται
Η Πολιτική Απορρήτου του “Zoom” δηλώνει ότι:
“Το Zoom δεν επιτρέπει σε παιδιά κάτω των 16 ετών να εγγραφούν με δικούς τους λογαριασμούς”.
Κατά την δημιουργία ενός λογαριασμού ζητείται από τους χρήστες η ημερομηνία γέννησής τους, αλλά δεν γίνεται καμία άλλη επαλήθευση ηλικίας.
Ωστόσο, δεν απαιτείται από τους χρήστες να δημιουργήσουν λογαριασμό “Zoom” για να συμμετάσχουν σε μια σύσκεψη “Zoom”.
Απόρρητο και ασφάλεια
Όπως με οποιαδήποτε εφαρμογή ή πλατφόρμα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς λειτουργεί και τους πιθανούς κινδύνους από την χρήση της.
Το “Zoom” –το οποίο κερδίζει εκατοντάδες χιλιάδες νέους χρήστες κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο– έχει επικριθεί, μεταξύ άλλων, ότι στέλνει δεδομένα των χρηστών στο “Facebook”, ότι καθιστά τους χρήστες “Mac” ευάλωτους σε “χάκερ” που μπορούν να παγιδέψουν το μικρόφωνο και την κάμερα του υπολογιστή τού χρήστη (κατηγορία που προέρχεται από τον πρώην “χάκερ” της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας-NSA των ΗΠΑ), ότι παραπλανητικά έχει ισχυριστεί πως διαθέτει πλήρη κρυπτογράφηση (end-to-end), ότι επιτρέπει στους «διοργανωτές» των βιντεοδιασκέψεων να παρακολουθούν τους συμμετέχοντες κ.α.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Έρικ Γιουάν, ο οποίος δημιούργησε το “Zoom” το 2011, ζήτησε μέσω ανάρτησης στο ιστολόγιό του συγγνώμη που η πλατφόρμα δεν υπήρξε όσο έπρεπε ασφαλής έως τώρα και δεσμεύθηκε να αντιμετωπισθούν τα όποια ζητήματα.
Δικαιολογήθηκε ότι η χρήση του “Zoom” ξεπέρασε κάθε προσδοκία πριν την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς «εκτοξεύθηκε μέσα σε μια νύχτα». Όπως είπε,
«στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου ο μέγιστος αριθμός ημερήσιων χρηστών, δωρεάν και με συνδρομή, ήταν περίπου δέκα εκατομμύρια, ενώ φέτος τον Μάρτιο ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια».
Απόρρητο συνάντησης
Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι ιδιωτικές πληροφορίες δεν κοινοποιούνται σε δημόσιο χώρο και να εξετάζεται ποιος λαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με μια συνάντηση και πώς κοινοποιούνται αυτές οι πληροφορίες. Οι συσκέψεις “Zoom” έχουν πλέον ενεργοποιημένη την πρόσβαση με κωδικό πρόσβασης από προεπιλογή. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην συνάντηση πρέπει να εισέλθουν στο “ID” της σύσκεψης και να βάλουν κωδικό για να αποκτήσουν πρόσβαση. Ωστόσο, το “url” της σύσκεψης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους συμμετέχοντες για να συμμετάσχουν στην συνάντηση και χωρίς τον κωδικό πρόσβασης.
Αίθουσα αναμονής
Η λειτουργία «αίθουσα αναμονής» είναι μια εικονική περιοχή κράτησης που εμποδίζει τους συμμετέχοντες να συμμετάσχουν σε μια σύσκεψη έως ότου τους αποδεχτεί ο οικοδεσπότης και τους δώσει πρόσβαση. Αυτή η ρύθμιση είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή για συσκέψεις “Zoom”.
Lock meeting
Το κλείδωμα μιας σύσκεψης που έχει ξεκινήσει περιορίζει την συμμετοχή νέων χρηστών ακόμη και αν έχουν το αναγνωριστικό και τον κωδικό πρόσβασης της σύσκεψης.
Στοιχεία ελέγχου οθόνης
Για να αποτρέψετε τους συμμετέχοντες να πάρουν τυχαίο έλεγχο της οθόνης, οι κεντρικοί υπολογιστές μπορούν να περιορίσουν τις άδειες χρησιμοποιώντας τον πίνακα ελέγχου. Αυτό μπορεί να προσαρμοστεί τόσο πριν από την συνάντηση όσο και κατά την διάρκεια της συνάντησης.
Συντονισμός και διαχείριση συμμετεχόντων
Το “Zoom” προσφέρει μερικά χρήσιμα εργαλεία για τον έλεγχο της τηλεδιάσκεψης που περιλαμβάνουν την παροχή δυνατότητας στους οικοδεσπότες να απενεργοποιούν το βίντεο του συμμετέχοντα, να απενεργοποιούν τους συμμετέχοντες, να απενεργοποιούν την μεταφορά αρχείων και να απενεργοποιούν την ομαδική ή ιδιωτική συνομιλία.
Συμβουλές για γονείς
— Εξοικειωθείτε με τις ρυθμίσεις της εφαρμογής και εκτελέστε τις λειτουργίες ασφάλειας μαζί με το παιδί σας: https://support.zoom.us/hc/en-us
— Χρησιμοποιήστε ασφαλείς ρυθμίσεις απορρήτου.
— Υπενθυμίστε στο παιδί σας να μοιράζεται συνδέσμους συνάντησης με φίλους και να αποφεύγει να μοιράζεται συνδέσμους σε κοινωνικά μέσα.
— Χρησιμοποιήστε έναν νέο κωδικό πρόσβασης για κάθε σύσκεψη “Zoom”.
— Καλό είναι πριν την συμμετοχή του παιδιού σε τέτοιου είδους συσκέψεις να συζητήσετε μαζί του σχετικά με το τι είδους πράγματα επιτρέπεται να κάνει “κοινή χρήση” στο διαδίκτυο και για το ποιες πληροφορίες δεν πρέπει να μοιράζεται.
— Είναι σημαντικό να κατανοήσει το παιδί ότι μπορεί και πρέπει να σας μιλήσει εάν συναντήσει κάτι ακατάλληλο ή ενοχλητικό στο διαδίκτυο.
Πηγή:
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 8)
(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)