Οι μικροσκοπικές βιολογικές «μηχανές», γνωστές ως μοριακές μηχανές ή νανομηχανές, είναι πολύ πιθανόν μελλοντικά να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων υλικών, αισθητήρων, συστήματων αποθήκευσης ενέργειας και άλλων καινοτομιών με πρακτικές εφαρμογές, όπως νανο-ρομπότ, που θα κυκλοφορούν μέσα στο σώμα για να καταστρέφουν καρκινικά κύτταρα.
© Shutterstock Νανομηχανές, το «όχημα» του μέλλοντος
Αυτό τόνισε, μιλώντας σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, ο νομπελίστας επιστήμονας Ζαν-Πιέρ Σοβάζ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και ομότιμος διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Επιστημών και Υπερ-μοριακής Επιστήμης και Μηχανικής της Γαλλίας. Ο γάλλος χημικός, είναι πρωτοπόρος διεθνώς στο πεδίο των μοριακών μηχανών, δηλαδή συγκροτημάτων μορίων που αλλάζουν σχήμα και κινούνται με ελεγχόμενο τρόπο όπως μια μηχανή.
Οι έρευνες του Ζαν-Πιερ Σοβάζ, του Φρέιζερ Στόνταρτ και του Μπερνάρ Φερινγκά, που μοιράστηκαν το Nόμπελ Χημείας 2016 για την προσφορά τους στον τομέα των μοριακών μηχανών, άνοιξαν νέους δρόμους στον τομέα της νανοτεχνολογίας, δημιουργώντας νανομηχανές που αναπαράγουν τις κινήσεις των έμβιων όντων. Με την ομιλία του κ. Σοβάζ με τίτλο «Από τη χημική τοπολογία στις μοριακές μηχανές», εγκαινιάσθηκε ο φετινός κύκλος ομιλιών της σειράς «CNRS – Ξεπερνώντας τα όρια της γνώσης», που διοργανώνεται από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Megaron Plus, σε συνεργασία με το CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας), τη γαλλική πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Τη συζήτηση προλόγισε και συντόνισε ο Γεώργιος Κόκοτος, πρόεδρος του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος εξήρε το έργο του γάλλου νομπελίστα.
Ο Σοβάζ επεσήμανε ότι κατά την τελευταία εικοσαετία, ο τομέας των μοριακών μηχανών έχει γνωρίσει θεαματική ανάπτυξη, καθώς οι χημικοί και άλλοι επιστήμονες δημιουργούν μόρια ή σύνολα μορίων, με ολοένα πιο σύνθετες λειτουργίες.
Εκτιμάται, όπως είπε και ο κ. Κόκοτος, ότι ο μοριακός κινητήρας βρίσκεται σήμερα στο ίδιο στάδιο με τον ηλεκτρικό κινητήρα του 1830, όταν οι επιστήμονες δημιουργούσαν μανιβέλες και ρόδες, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτό θα οδηγούσε στα ηλεκτρικά τρένα, στο πλυντήριο ρούχων, στους ανεμιστήρες και στα μίξερ.
Πηγή: www.in2life.gr
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 15)
(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)