
Η Google θα προχωρήσει σε αυτόματη εγγραφή 150 εκατομμυρίων χρηστών της και 2.000.000 χρηστών του YouTube, στην νέα υπηρεσία ασφαλείας. Μέχρι σήμερα την γνωρίζαμε ως “two-factor authentication” (εν συντομία “2FA”). Ο τεχνολογικός κολοσσός την ονόμασε “two-step verification (2SV)”. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, δηλαδή δύο τρόπων πιστοποίησης.
Σε περίπτωση που δεν έχετε γνώση, στο “2FΑ” (που το ‘κατεβάζεις’) δεν αρκεί μόνον ο κωδικός πρόσβασης· που ήταν ο έλεγχος ταυτότητας ενός παράγοντα. Χρειάζεται το κινητό τηλέφωνο (ή το tablet) μας και ένα φυσικό χαρακτηριστικό (δακτυλικό αποτύπωμα, ή φωνητική αναγνώριση, ή σκανάρισμα ίριδας). Αν δεν υπάρχουν όλα αυτά μαζί (αν χάσουμε το “smartphone”, ή αν δεν θυμόμαστε το “password”), δεν υπάρχει πρόσβαση!
Σε ό,τι αφορά την Google, αποφάσισε να παρέχει ένα ακόμα επίπεδο προστασίας —από αυτά που είχαμε μέχρι σήμερα— απαιτώντας έναν κωδικό, που θα χρησιμοποιείται μια φορά (θα τον στέλνει στο κινητό σας, ή με email), για να ολοκληρωθεί η σύνδεση. Θα διαρκεί δε, για πολύ λίγο (30”).
“Έτσι αν κάποιος έχει μαντέψει, ή αποκτήσει το “password” σας, θα χρειάζεται κάτι ακόμα από εσάς, για να ξεκλειδώσει το “smartphone”, ή τον υπολογιστή σας”,
επισήμαναν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, με πρώτη την Guemmy Kim, διευθύντρια προστασίας και ασφαλείας λογαριασμών.
“To ‘2SV’ είναι πιο δυνατό, όταν συνδυάζει ‘κάτι που ξέρεις’ (password) με ‘κάτι που έχεις’ (κινητό, ή tablet). Ξέρουμε δε, πως ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε τους χρήστες μας είναι να ενεργοποιήσουμε την προστασία αυτήν “by default”, με την αυτόματη διαμόρφωση των λογαριασμών σε μια πιο ασφαλή συνθήκη. Έως το τέλος του 2021, έχουμε ως στόχο να εγγράψουμε αυτόματα άλλα 150.000.000 χρήστες της Google και να ζητήσουμε την ενεργοποίηση από 2.000.000 δημιουργούς του YouTube, ώστε να προστατέψουν τα κανάλια τους από την ‘ομηρία’.”
Για την ιστορία, η Google παρουσίασε ανάλογα επίπεδα ασφαλείας προ δεκαετίας, αλλά δεν τα χρησιμοποίησαν πολλοί. Μετά ενημερώθηκε —μέσω έρευνας— πως μόνο το 10% των χρηστών της έχει “2FA”. Παρ’ όλα αυτά αποφάσισε να μην κάνει κάτι εκβιαστικά. Τώρα, αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλία, με την κυρία Kim να εξηγεί πως όλοι γνωρίζουν ότι το “2SV” δεν είναι απαραίτητο για όλους.
“Δουλεύουμε επί τεχνολογιών που παρέχουν βολική, αλλά και ασφαλή εμπειρία ελέγχου ταυτότητας, με στόχο και να μειώσουμε την εξάρτηση από τους κωδικούς πρόσβασης, μακροπρόθεσμα. Θα ξεκινήσουμε τις εγγραφές των χρηστών στο ‘2SV’, με εκείνους που διαθέτουν κατάλληλους εφεδρικούς μηχανισμούς, ώστε να περάσουν άνετα στην νέα εποχή”.
Πηγή:
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 5)
(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)