Όταν ο Steve Jobs παρουσίαζε το πρώτο iMac το 1998

Όταν ο Steve Jobs παρουσίαζε το πρώτο iMac το 1998
ο Steve Jobs

Όταν πριν από 26 χρόνια ο Steve Jobs ανέβηκε στην σκηνή για να παρουσιάσει το «iMac», έλαμπε από περηφάνια. Είχε επιστρέψει στην εταιρεία που συνίδρυσε και από την οποία είχε στην συνέχεια απολυθεί· στους εννέα μήνες από την επιστροφή του είχε προλάβει να αλλάξει την εικόνα της Apple με την καμπάνια του «Think Different» και παρουσίαζε τα πρώτα προϊόντα της νέας της εποχής. Το σημαντικότερο πράγμα που έγινε εκείνη την ημέρα, όμως, δεν είχε να κάνει με το ίδιο το «iMac» αλλά με τον λόγο που έβγαλε κατά την παρουσίασή του, στον οποίο ανέφερε ότι:

«…η Apple διαθέτει κάποιους πολύ ταλαντούχους υπαλλήλους και το πιο σπουδαίο πράγμα για εκείνη είναι το να μην τους χάσει.»

Το concept της απορρόφησης και της απώλειας ταλέντου

Όλες οι σοβαρές εταιρείες θέλουν να προσλαμβάνουν τους καλύτερους υπαλλήλους που μπορούν. Πόσοι από αυτούς, όμως, συνεχίζουν να μένουν στην εταιρεία που τους προσέλαβε, στο κλείσιμο κάθε χρονιάς;

Σύμφωνα με τον Jobs, στην Apple το ποσοστό των αποχωρήσεων επί του συνόλου των εργαζομένων ήταν 33% πριν την επιστροφή του στην εταιρεία και λιγότερο από έναν χρόνο μετά από αυτήν είχε πέσει στο 15%, ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο που επικρατούσε τότε στις εταιρείες της Silicon Valley.

Ο Steve Jobs παρουσιάζει το πρώτο iMac το 1998

Αυτό που είπε ήταν τόσο σημαντικό που είκοσι έξι χρόνια μετά επισκιάζει την ίδια την παρουσίαση του «iMac», ο σχεδιασμός και οι δυνατότητές του οποίου, πλέον, δεν διαθέτουν τίποτα το επαναστατικό, έχουν μόνο ιστορική σημασία.

Το ζήτημα της απορρόφησης ή της απώλειας του ταλέντου από μια εταιρεία, όμως, συνεχίζει να έχει νόημα, ειδικά μετά από μια πανδημία που οδήγησε σε μαζικές απολύσεις και παραιτήσεις, άλλαξε την ίδια την φύση της εργασίας και παρήγαγε το φαινόμενου του «quiet quitting».

Το μόνο καλύτερο πράγμα από το να βρεις έναν φανταστικό νέο εργασιακό χώρο για να πας είναι το να βρεις έναν φανταστικό νέο λόγο για να αγαπάς την εταιρεία στην οποία ήδη εργάζεσαι. Αντίστοιχα, για μια επιχείρηση, δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να προσλαμβάνει μια “χήνα που κάνει χρυσά αβγά” και αυτή να της μένει πιστή.

Ο Steve Jobs ήταν ήδη πλούσιος το 1998, παρ’ όλα αυτά δεν συμπεριλαμβανόταν στην λίστα με τους 200 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, λίστα στην οποία μπήκε αργότερα και, σήμερα, είκοσι έξι χρόνια μετά από εκείνη την ιστορική ομιλία του, συνεχίζουμε να μιλάμε γι’ αυτόν και να χρησιμοποιούμε τις συσκευές της Apple. Τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί αν όσο ζούσε δεν είχε βρει τρόπους για να κρατήσει τους σπουδαίους υπαλλήλους του κοντά του.

Πηγή:


Σᾶς ἀρέσει τὸ ἂρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 14)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.