
Μία επιχείρηση κυβερνοκατασκοπείας με “spyware” στοχοποίησε χρήστες μέσω 3,2 εκατομμυρίων “downloads” επεκτάσεων στον δημοφιλή “web browser” της Google, “Chrome”, ανέφεραν στο Reuters ερευνητές της “Awake Security”· υποδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τεχνολογίας όσον αφορά στην προστασία των “browsers”, ενώ αυτοί χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για επικοινωνία, πληρωμές και άλλες ευαίσθητες λειτουργίες.
Η Google ανέφερε πως απομάκρυνε πάνω από 70 από τα κακόβουλα “add-ons” από το “Chrome Web Store”, αφού ενημερώθηκε από τους ερευνητές τον προηγούμενο μήνα.
«Όταν ενημερωνόμαστε για επεκτάσεις στο “Web Store” που παραβιάζουν τις πολιτικές μας, αναλαμβάνουμε δράση και χρησιμοποιούμε αυτά τα περιστατικά ως εκπαιδευτικό υλικό για τη βελτίωση των αυτοματοποιημένων και χειροκίνητων αναλύσεών μας»,
είπε στο Reuters ο Σκοτ Γουέστοβερ, εκπρόσωπος της Google.
Τα περισσότερα από τα δωρεάν “extensions” υποτίθεται πως ενημέρωναν χρήστες για αμφιλεγόμενες ιστοσελίδες, ή μετέτρεπαν αρχεία από ένα “format” σε ένα άλλο. Αντ’ αυτού, υπέκλεπταν ιστορικά περιήγησης και δεδομένα τα οποία παρείχαν πιστοποιήσεις για πρόσβαση σε εσωτερικά επαγγελματικά εργαλεία.
Με βάση τον αριθμό των “downloads”, ήταν η μεγαλύτερης κλίμακας εκστρατεία στο “Chrome store” μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της “Awake”, Γκάρι Γκολόμπ.
Είναι άγνωστο ποιος ήταν πίσω από την προσπάθεια κυκλοφορίας του κακόβουλου λογισμικού. Η “Awake” ανέφερε πως οι developers έδωσαν ψεύτικα στοιχεία επικοινωνίας όταν υπέβαλαν τα “extensions” στην Google.
Σημειώνεται επίσης πως τα “extensions” αυτά ήταν σχεδιασμένα έτσι ώστε να αποφεύγουν τον εντοπισμό από εταιρείες “antivirus”, ή λογισμικά ασφαλείας που αξιολογούν τη φήμη των “web domains”, είπε ο Γκολόμπ.
Εάν κάποιος χρησιμοποιούσε τον “browser” για περιήγηση στο “web” από οικιακό υπολογιστή, συνδεόταν σε μια σειρά ιστοσελίδων και μετέδιδε πληροφορίες, ανέφεραν οι ερευνητές.
Οποιοσδήποτε χρησιμοποιούσε εταιρικό δίκτυο, που περιελάμβανε υπηρεσίες ασφαλείας, δεν μετέδιδε ευαίσθητες πληροφορίες, ούτε έφτανε στις κακόβουλες εκδόσεις των ιστοσελίδων.
«Αυτό δείχνει πώς οι δράστες μπορούν να χρησιμοποιούν πολύ απλές μεθόδους για να κρύβουν, σε αυτή την περίπτωση, χιλιάδες κακόβουλα “domains”»,
είπε ο Γκολόμπ.
Όλα τα επίμαχα “domains”, πάνω από 15.000 που συνδέονταν μεταξύ τους συνολικά, είχαν αγοραστεί από την “Galcomm” στο Ισραήλ (γνωστή προηγουμένως ως “CommuniGal Communication Ltd”).
Η “Awake” εκτιμά πως η “Galcomm” θα έπρεπε να γνώριζε τι συνέβαινε, ωστόσο ο ιδιοκτήτης της, Μοσέ Φόγκελ, είπε στο Reuters πως η εταιρεία του δεν εμπλεκόταν σε αυτές τις δραστηριότητες, ενώ δεν υπάρχουν αρχεία των επικοινωνιών στις οποίες ο Γκολόμπ είπε πως είχε προβεί τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Σύμφωνα με τον Φόγκελ, τα περισσότερα από τα επίμαχα “domain names” ήταν ενεργά και τα υπόλοιπα θα διερευνηθούν.
Η “Internet Corp for Assigned Names and Numbers (ICANN)”, που επιβλέπει τα “registrars”, ανέφερε πως έχει λάβει πολύ λίγα παράπονα για την “Galcomm” γενικότερα, και κανένα σχετικά με “malware”.
Πηγή:
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 14)
(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)