Το video game που ψάχνει την θεραπεία για τον κοροναϊό

Το video game που ψάχνει τη θεραπεία για τον κοροναϊό
© Παρέχεται από: Esquire

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθηθεί η επιστημονική έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά σε περιόδους όπου υπάρχουν διεθνείς επιδημίες, όπως συμβαίνει και τώρα με την περίπτωση του κοροναϊού COVID-19. Ένας από αυτούς, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Stanford, είναι να εγκαταστήσεις στο PC ή το smartphone σου το παιχνίδι που έχει δημιουργήσει η ερευνητική ομάδα Folding@home και η οποία αυτή την εποχή ασχολείται, φυσικά, με τον ιό που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.

To εν λόγω video game ονομάζεται Foldit και ακολουθεί την λογική ενός κλασικού puzzle game, έχοντας ένα πολύ πιο σοβαρό επιστημονικό υπόβαθρο. Η δημιουργία του έγινε στο τμήμα Επιστήμης και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και βασίζεται στην διαδικασία της αναδίπλωσης πρωτεϊνών σε ορισμένες ασθένειες. 

Αλλά πριν αναφερθεί οτιδήποτε άλλο, ας δούμε τι ακριβώς είναι η  αναδίπλωση πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες είναι βασικά δομικά σύνθετα βιομόρια, που αποτελούνται από αμινοξέα και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις βιολογικές διεργασίες.

Κάθε πρωτεϊνική αλυσίδα που συντίθεται, πρέπει να ακολουθήσει έναν συγκεκριμένο τρόπο αναδίπλωσης που θα την οδηγήσει στην ιδανική -και μοναδικήδομή. Αν οι πρωτεΐνες δεν αναδιπλωθούν σωστά, μπορεί να σχηματίσουν αφενός επιφάνειες που προσφέρονται για μία μη φυσιολογική σύνδεση με άλλα βιομόρια και αφετέρου συσσωματώματα τα οποία είναι ιδιαίτερα τοξικά για τον οργανισμό. Αυτά τα συσσωματώματα αποτελούν ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών ασθενειών, κυρίως νευροεκφυλιστικής φύσεως.

Το Foldit κάνει ακριβώς αυτό: Πρόκειται για ένα simulation στο οποίο ο χρήστης θα πρέπει να αποτρέψει την “εισβολή” των ιών. Όλες οι λεπτομέρειες που χρειάζονται για την συμμετοχή στο παιχνίδι είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα αυτού, ενώ το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός πως οι παίκτες μπορούν να “σχεδιάσουν” πρωτεΐνες οι οποίες, θεωρητικά πάντοτε, διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να εμποδίσουν την μετάδοση του κοροναϊού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα του παιχνιδιού θα δοκιμαστούν στην πραγματική ζωή, στο εργαστήριο του Institute for Protein Design, στο Σιάτλ.

Πηγή:

Esquire

(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 16)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)
Σας αρέσει το άρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.