Το πρώτο κβαντικό κύκλωμα είναι γεγονός

Το πρώτο κβαντικό κύκλωμα είναι γεγονός
© RatPack.gr TECH

Εννέα χρόνια χρειάστηκε για να γίνει αυτό το θαύμα της τεχνολογίας, εννέα δύσκολα χρόνια για τους πρωτοπόρους Αυστραλούς επιστήμονες. Το αδύνατον έγινε πραγματικότητα.

Πλέον το “κβαντικό chip” θα μπορεί να μπει μέσα σε έναν υπολογιστή και να λειτουργεί με απίστευτες ταχύτητες.

Σκέψου τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους υπολογιστές και την τεχνολογία μετά από αυτό το κατόρθωμα.

Το πρώτο κβαντικό κύκλωμα είναι γεγονός
©RatPack.gr Η διάρκεια των εννέα ετών από τη δημιουργία του πρώτου κβαντικού τρανζίστορ στη δημιουργία ενός κυκλώματος ταιριάζει με την εξέλιξη των παραδοσιακών υπολογιστών. Το πρώτο τρανζίστορ δημιουργήθηκε το 1947 και το πρώτο κύκλωμα το 1958.
Το πρώτο κβαντικό κύκλωμα είναι γεγονός
©RatPack.gr
Το τελικό chip διαθέτει 10 κβαντικά σωματίδια, κάθε ένα αποτελούμενο από ένα μικρό αριθμό ατόμων φωσφόρου. Οι διπλοί χημικοί δεσμοί προσωμοιώθηκαν τοποθετώντας τα σωματίδια σε μικρότερη απόσταση από αυτά με μονούς δεσμούς.

Το κύκλωμα είναι πλήρως λειτουργικό και μάλιστα δοκιμάστηκε στην μοντελοποίηση ενός μικρού μορίου, του οποίου τα άτομα βρίσκονται σε πολλαπλές κβαντικές καταστάσεις. Βρισκόμαστε ουσιαστικά στα πρόθυρα χρήσης της “κβαντικής επεξεργασίας” για να καταλάβουμε περισσότερα για τον κόσμο γύρω μας.

Το 1950 ο Richard Feynman είπε πως…

“…δεν θα καταλάβουμε ποτέ πώς λειτουργεί ο κόσμος εκτός κι αν αρχίσουμε να τον κατασκευάζουμε στην ίδια κλίμακα. Αν αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τα υλικά σε αυτό το επίπεδο, μπορούμε να σχεδιάσουμε πράγματα που δεν έχουμε κάνει ποτέ ξανά. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε την φύση σε αυτό το επίπεδο.”

Για την δημιουργία του κυκλώματος αυτού χρειάστηκε ένα υψηλής απόδοσης μικροσκόπιο το οποίο τοποθέτησε τα μόρια δίπλα δίπλα με τον σκοπό να συμπεριφέρονται σαν μέσα στο απόλυτο κενό.

Η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη, αφού έπρεπε να βρουν πόσα άτομα φωσφόρου έπρεπε να βρίσκονται σε κάθε κβαντικό σωματίδιο και ακριβώς πόσο μακριά μεταξύ τους έπρεπε να βρίσκονται τα σωματίδια. Μιλάμε για ακρίβεια νανοχιλιοστού. Μία διαδικασία η οποία πήρε χρόνια να τελειοποιηθεί. Τώρα όμως είναι γεγονός.

Το τελικό “chip” διαθέτει 10 κβαντικά σωματίδια, κάθε ένα αποτελούμενο από ένα μικρό αριθμό ατόμων φωσφόρου. Οι διπλοί χημικοί δεσμοί προσωμοιώθηκαν τοποθετώντας τα σωματίδια σε μικρότερη απόσταση από αυτά με μονούς δεσμούς.

Τα “κβαντικά κυκλώματα” μπορούν να υπολογίσουν διάφορες διεργασίες, όπως —για παράδειγμα— πώς το φως γίνεται ενέργεια και σε άλλες βιομηχανίες όπως εκείνες των λιπασμάτων.

Πηγή:


(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 7)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)
Σας αρέσει το άρθρο; / Do you like this post?
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.