Το ΜΙΤ κατασκεύασε τα πρώτα υφάσματα που “κρυφακούν”

Το ΜΙΤ κατασκεύασε τα πρώτα υφάσματα που "κρυφακούν"
© Shutterstock Το ΜΙΤ κατασκεύασε τα πρώτα υφάσματα που “κρυφακούν”

Χάρη στις ειδικές ίνες το ύφασμα αυτό ανιχνεύει αποτελεσματικά τους ήχους του περιβάλλοντος, από τους δυνατούς σε ένα δρόμο με πολλή κίνηση, μέχρι τους σιγανούς ήχους μέσα σε ένα αναγνωστήριο βιβλιοθήκης.

Παράλληλα, το ύφασμα είναι ικανό επίσης να ηχογραφήσει τους ήχους που άκουσε και μετά να τους αναπαράγει με τη μορφή ακουστικών δονήσεων, τις οποίες μπορεί να ακούσει πλέον ένα δεύτερο ακουστικό ύφασμα. Με τον τρόπο αυτό, δύο τέτοια υφάσματα μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Η λειτουργία της εφεύρεσης είναι εμπνευσμένη από το πολύπλοκο σύστημα της ακοής στο ανθρώπινο αυτί. Αυτά τα υφάσματα έχουν την δυνατότητα αμφίπλευρης επικοινωνίας και πολλαπλών πρακτικών εφαρμογών, π.χ. στο πεδίο της ασφάλειας/κατασκοπείας και της βιοϊατρικής, για παράδειγμα την ακρόαση ενός «στόχου», ή την παρακολούθηση των χτύπων της καρδιάς ενός ατόμου.

Οι ερευνητές —των οποίων η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature»ανέφεραν ότι το νέο εύκαμπτο ύφασμα που «ακούει», λειτουργεί όπως ένα ευαίσθητο μικρόφωνο. Η τεχνολογία είναι βασισμένη στην πολύπλοκη δομή του αυτιού, στο οποίο τα κύματα ήχου μετατρέπονται από την μεμβράνη του τυμπάνου σε μηχανικές δονήσεις και μετά αυτές ταξιδεύουν στον κοχλία, όπου μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα.

Μία και μόνο λεπτή ίνα, που το μήκος της αγγίζει τα 40 μέτρα, ενσωματωμένη στο ύφασμα είναι ικανή να δημιουργήσει δεκάδες τετραγωνικά μέτρα «υφασμάτινου» μικροφώνου, ικανού να ανιχνεύσει αδύναμα ακουστικά σήματα, όπως την σιγανή ανθρώπινη ομιλία. Το ύφασμα μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο, κάτι που του προσδίδει έξτρα μπόνους για πρακτικές εφαρμογές.

«Φορώντας ένα τέτοιο ακουστικό ρούχο, μπορεί κανείς να απαντά στις τηλεφωνικές κλήσεις και να επικοινωνεί με τους άλλους ανθρώπους. Επιπλέον, το ύφασμα μπορεί να βρίσκεται σε άμεση επαφή με το ανθρώπινο δέρμα, επιτρέποντας σε όποιον το φοράει, να παρακολουθεί την καρδιακή και αναπνευστική κατάστασή του, με άνετο και συνεχή τρόπο, σε πραγματικό χρόνο»,

δήλωσε ο κύριος ερευνητής Γουέι Γιαν.

Στην ερευνητική ομάδα —η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Γραφείο Ερευνών του Στρατού των ΗΠΑ, λόγω των δυνητικών στρατιωτικών εφαρμογών της μελέτης— συμμετείχε και ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής φυσικής Τζον Ιωαννόπουλος, διευθυντής —από το 2006— του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Νανοτεχνολογιών του ΜΙΤ.

Με πληροφορίες από news.mit.edu

Πηγή:

In2life.gr

(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 15)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)
Σας αρέσει το άρθρο; / Do you like this post?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.