Ρεκόρ αποθήκευσης δεδομένων σε μαγνητική ταινία από Sony και IBM

Ρεκόρ αποθήκευσης δεδομένων σε μαγνητική ταινία από Sony και IBM
© naftemporiki.gr Ρεκόρ αποθήκευσης δεδομένων σε μαγνητική ταινία από Sony και IBM

Η Sony και η ΙΒΜ (ειδικότερα η IBM Research στη Ζυρίχη) ανακοίνωσαν πως πέτυχαν ρεκόρ αποθήκευσης δεδομένων σε μαγνητική ταινία· στα 201 Gb/in² (gigabytes ανά τετραγωνική ίντσα).

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Sony, το επίτευγμα αυτό κατέστη δυνατόν χάρη στον συνδυασμό της νέας τεχνολογίας μαγνητικής ταινίας της Sony —η οποία χρησιμοποιεί ειδικό λιπαντικό— με σειρά τεχνολογιών της IBM Research· όπως κεφαλές εγγραφής/ανάγνωσης, τεχνολογίες ελέγχου μοτέρ και πρωτοποριακούς αλγορίθμους επεξεργασίας σημάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συγκεκριμένη πυκνότητα εγγραφής στον χώρο είναι περίπου 20πλάσια από αυτήν των συμβατικών μέσων αποθήκευσης μαγνητικής ταινίας (9.6 Gb/in²). Το αποτέλεσμα είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει αποθήκευση της τάξης των 330 terabytes ανά “data cartridge”, την στιγμή, που με τα σημερινά δεδομένα, είναι δυνατή η αποθήκευση μόνο 15ΤΒ.

Τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις στον χώρο του “Internet of Things”, των “cloud” υπηρεσιών και των “big data” έχουν βοηθήσει στην δημιουργία νέων αγορών, με αποτέλεσμα αυξημένη ζήτηση για μέσα αποθήκευσης υψηλών δυνατοτήτων.

Από αυτήν την άποψη, η μαγνητική ταινία παρουσιάζεται πολλά υποσχόμενη, καθώς επιτρέπει αποθήκευση δεδομένων για μακρές περιόδους, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, μικρό κόστος και εξοικονόμηση χώρου. Βασικής σημασίας —όσον αφορά στην εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας— είναι η μείωση της απόστασης μεταξύ της μαγνητικής ταινίας και της μαγνητικής κεφαλής, καθώς και η μείωση της τριβής· κάτι που επετεύχθη χάρη στην χρήση του ειδικού λιπαντικού που ανέπτυξε η Sony.

Όπως σημειώνεται στην αντίστοιχη ανακοίνωση της IBM, η τεχνολογία αποθήκευσης δεδομένων σε μαγνητική ταινία βιώνει μια αναγέννηση, πέρα από τις παραδοσιακές εφαρμογές της, όπως π.χ. στην διατήρηση αρχείων βίντεο, κ.α.

Οι δύο εταιρείες θα βασιστούν στις νέες αυτές εξελίξεις για την περαιτέρω ανάπτυξη τεχνολογιών μαγνητικής ταινίας, αποσκοπώντας στην εμπορική εκμετάλλευση μέσων αποθήκευσης νέας γενιάς, με ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες..

Πηγή: www.naftemporiki.gr


Σᾶς ἀρέσει τὸ ἂρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 13)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.