Πώς μπορείς να τσεκάρεις αν έχεις spyware στο κινητό

Πώς μπορείς να τσεκάρεις αν έχεις spyware στο κινητό
© iStockphoto Yπάρχουν τρόποι να μάθουμε (και να ξεφορτωθούμε) κακόβουλο λογισμικό.

To “Predator” γίνεται σταθερά τίτλος στα “media” της Ελλάδας τις τελευταίες εβδομάδες και έχει τεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής· μένει να δούμε αν θα τεθεί και σε αυτό των πολιτικών εξελίξεων.

Το λογισμικό που παρακολουθεί τα κινητά μας εμφανίστηκε ως ο άμεσος ανταγωνιστής του “Pegasus”, που επίσης χρησιμοποιείτο στην Ελλάδα “από κρατικούς φορείς”.

Και τα δύο εξυπηρετούν τους ίδιους σκοπούς: δίνουν πρόσβαση όχι μόνο σε ό,τι κάνουμε στο κινητό μας (κλήσεις, μηνύματα, emails, τοποθεσίες, φωτογραφίες, browsing history), αλλά και σε ό,τι έχει αυτό (κάμερες, μικρόφωνο κ.λπ.).

Οι Μάνος Φραγκιουδάκης και Κώστας Κουκουμάκας έγραψαν για την αύξηση των εισαγγελικών διατάξεων που αφορούν την άρση απορρήτου ‘για λόγους εθνικής ασφάλειας’ μέσα στα χρόνια.

Αν θέλετε να μάθετε αν έχει “spyware” (ή λογισμικό κατασκοπίας) το δικό σας κινητό, δείτε ποια είναι τα δέκα πιο συχνά ‘σημάδια’:

Εμφανίζονται άσχετες εφαρμογές

Μολονότι το “spyware” δημιουργείται για να μένει ‘κρυμμένο’, πολλοί χρησιμοποιούμε εφαρμογές κατασκοπίας, όπως αυτή του γονικού ελέγχου. Εάν κάποιος κατασκοπεύει το κινητό μας μέσω αυτών των “apps”, το λογισμικό κρύβεται σε κοινή θέα. Αναζητήστε τυχόν εφαρμογές που δεν θυμάστε να έχετε κατεβάσει, ή είναι διαφορετικές από εκείνες που θυμάστε πως έχετε, ή αν έχετε διαφορετικά “settings” από αυτά που πιστεύετε.

Πώς μπορείς να τσεκάρεις αν έχεις spyware στο κινητό
© AP Αν έχετε εφαρμογές που δεν έχετε ‘κατεβάσει’, είναι ύποπτο.

Έχει γίνει “rooted”, ή “jailbroker”· όχι από εσάς

Το “rooting” των “Αndroid” ή το “jailbroker” των “iOS” επιτρέπουν στους χρήστες να παρακάμψουν επίσημα ‘καταστήματα’ εφαρμογών, για να εγκαταστήσουν μη εγκεκριμένα “apps”. Αν έχει συμβεί αυτή η παράκαμψη, χωρίς να την έχετε κάνει εσείς, είναι ύποπτο. Για να τσεκάρετε, κατεβάστε στα “Αndroid” το “Root Checker” και στα “iOS” αναζητήστε αν έχετε το “Cydia”.

Εξαντλείται γρήγορα η μπαταρία

Εάν το “spyware” είναι σε διαρκή ‘λειτουργία’ η μπαταρία σας ενδέχεται να εξαντλείται πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως. Εάν έχετε παρατηρήσει ξαφνική αλλαγή, ελέγξτε αν ευθύνονται για αυτήν εφαρμογές που έχετε κατεβάσει, ή έχουν ενημερωθεί πρόσφατα· πριν υποψιαστείτε ‘δάκτυλο’.

Πώς μπορείς να τσεκάρεις αν έχεις spyware στο κινητό
© AP Photo/Ahn Young-joon Aν η μπαταρία αδειάζει γρηγορότερα από ποτέ, υπάρχει υποψία για malware.

Η συσκευή είναι πάντα ζεστή

Εάν η συσκευή ανεβάζει θερμοκρασία, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάποιος σας κατασκοπεύει. Ιδιαίτερα εάν ζεσταίνεται, χωρίς να το χρησιμοποιείτε. Ύποπτο είναι και αν ‘πέφτει’ η ταχύτητα επεξεργασίας και αν κρασάρει η συσκευή.

Γίνεται ασυνήθιστα υψηλή χρήση δεδομένων

Ασυνήθιστη αύξηση του όγκου δεδομένων που ‘καταναλώνει’ το κινητό σας, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ύπαρξης λογισμικού κατασκοπίας· που χρησιμοποιεί δεδομένα για να στείλει πληροφορίες στον δράστη. Πρώτα ελέγξτε ότι δεν καταναλώνουν δεδομένα νόμιμες εφαρμογές. Για παράδειγμα, σε αύξηση χρήσης δεδομένων διαπιστώθηκε πως νέα εφαρμογή “podcast” κατέβαζε προηγούμενα επεισόδια.

Για να ελέγξετε τα “iPhone”, πηγαίνετε στις “Ρυθμίσεις”, από εκεί στα “Δεδομένα Κινητής Τηλεφωνίας” και δείτε την συνολική χρήση και τα δεδομένα που καταναλώνουν μεμονωμένες εφαρμογές.

Στα “Android” πηγαίνετε στις “Ρυθμίσεις”, από εκεί στο “Δίκτυο και Διαδίκτυο” κι έπειτα στην “Χρήση Δεδομένων”. Στο ‘Κινητό’ θα δείτε η συνολική ποσότητα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείται από το τηλέφωνό σας. Πατήστε “Χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας” για να δείτε πώς έχει αλλάξει η χρήση δεδομένων σας με την πάροδο του χρόνου.

Αν το κινητό σας είναι διαρκώς συνδεδεμένο σε “Wi-Fi”, η πρακτική δεν θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα. Κάποια τηλέφωνα “Android” έχουν και την επιλογή “Εμφάνιση χρήσης δεδομένων Wi-Fi”.

Προκύπτει παράξενη δραστηριότητα σε κατάσταση αναμονής

Το τηλέφωνο σας μπορεί να λαμβάνει μηνύματα και κλήσεις, όταν είναι σε αναμονή (ή σε “sleep mode”). Δεν θα πρέπει όμως, να φωτίζεται, ή να κάνει ήχους. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει “spyware”. Ομοίως, η οθόνη του τηλεφώνου σας θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένη και όχι απλώς να είναι σκοτεινή, όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.

Αργεί να τερματιστεί η λειτουργία του τηλεφώνου

Οι εφαρμογές “spyware” ενδέχεται μερικές φορές να παρεμβαίνουν στην διαδικασία τερματισμού λειτουργίας ενός τηλεφώνου· ώστε η συσκευή να μην απενεργοποιείται σωστά, ή να χρειάζεται ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα για να ‘σβήσει’.

Έχετε υπ’ όψιν, πως οι συχνές και φαινομενικά τυχαίες επανεκκινήσεις μπορεί επίσης να είναι ένδειξη ότι υπάρχει λογισμικό υποκλοπής “spyware” στο τηλέφωνο σας.

Bρίσκετε περίεργα μηνύματα “SMS”

Τα μηνύματα κειμένου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από “spyware” και γενικά, κακόβουλα λογισμικά για την αποστολή και λήψη δεδομένων.

Εάν βλέπετε εξερχόμενα μηνύματα που δεν στείλατε, κάτι γίνεται λάθος.

Πώς μπορείς να τσεκάρεις αν έχεις spyware στο κινητό
© iStock Αν έχετε μηνύματα που δεν έχετε στείλει, μπορεί να έχετε κακόβουλο λογισμικό

Σε ό,τι αφορά τα εισερχόμενα, οι πρωτόγονες εφαρμογές “spyware” μερικές φορές χρησιμοποιούν μηνύματα “SMS”, για να επικοινωνούν με την ‘βάση’ τους. Το μήνυμα αυτό κωδικοποιείται με κάποιο τρόπο, εάν σχετίζεται με μια εφαρμογή “spyware”.

Υπάρχουν υπηρεσίες όπως το “Cerberus” που στέλνουν κρυφές εντολές σε μηνύματα “SMS”, οι οποίες μπορούν να κάνουν το τηλέφωνό σας να τραβήξει μια φωτογραφία και να την στείλει -μέσω email- στον δράστη, να τραβήξει ένα “screen shot” και να κάνει άλλα επεμβατικά πράγματα.

Μπερδεύεται η αυτόματη διόρθωση

Τα “Keyloggers” είναι μορφή “spyware” που διατηρεί αρχείο όλων των πληκτρολογήσεων. Αν κάποιος κατασκοπεύει το τηλέφωνο σας, μπορεί να χρησιμοποιεί ένα “keylogger” για να καταγράψει τα μηνύματα και τα στοιχεία σύνδεσης. Ένα πιθανό σημάδι ύπαρξης αυτού του λογισμικού κατασκοπίας, είναι να μην συμπεριφέρεται σωστά το σύστημα αυτόματης διόρθωσης.

‘Χαλάει’ η ποιότητα των screen shots

Εάν διαπιστώσετε ότι η ποιότητα των στιγμιότυπων οθόνης είναι χειρότερη από την αναμενόμενη, αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα “spyware”. Είναι κάτι που μπορεί να προκληθεί και από άλλες μορφές κακόβουλου λογισμικού.

Πώς να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει spyware

Predator Spyware

Αν έχετε τις υποψίες σας πως παρακολουθείστε και θέλετε να τις επιβεβαιώσετε, υπάρχουν πολλοί τρόποι:

  • Ένας είναι το Certo AntiSpy για τα “iOS” και το Certo Mobile Security για τα “Android”. Αλλά πρέπει να πληρώσετε το κάτι τις.
  • Δωρεάν, μπορείτε να ‘στήσετε’ μια παγίδα, για να δείτε αν κάποιος έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σας, χωρίς την άδεια σας:
    1. Επιλέγετε ένα δημόσιο “web link” που μπορείτε να μοιραστείτε· πχ ένα άρθρο από ειδησεογραφική ιστοσελίδα.
    2. Χρησιμοποιήστε μια δωρεάν υπηρεσία συντόμευσης συνδέσμων (bit.ly)
    3. Προσθέστε το “link” και παίρνετε μια μικρότερη έκδοση. Το “bit.ly” θα μετράει κάθε φορά που γίνεται “click” στην συντομευμένη έκδοση· οπότε μην κάνετε κάποιο εσείς.
    4. Στείλτε την συντόμευση σε φίλο σας, με ένα μήνυμα. Προηγουμένως, ενημερώστε τον να μην κάνει “click”, αυτοπροσώπως· όχι διαδικτυακά, ή στο τηλέφωνο.
    5. Ελέγξτε τα στατιστικά του “bit.ly”
    6. Αν δεν υπάρχει το “0” στα “clicks” υπάρχει πρόβλημα.

Πώς να απομακρύνετε το spyware

Pegasus Spyware

Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν τρόποι για τους οποίους χρειάζεται να πληρώσετε κάτι και άλλοι που είναι δωρεάν:

  • Η πιο αποτελεσματική επιλογή είναι η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων (reset). Αυτό βέβαια, θα διαγράψει τα πάντα από την συσκευή σας. Θα χάσετε τα πάντα και μαζί το κακόβουλο λογισμικό.
  • Εάν δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σας (για να μην τα ψάχνετε όλα από το μηδέν), στην επανεγκατάσταση θα ‘μεταφερθεί’ και το “spyware”. Άρα κρατήστε το “backup” διαθέσιμο, αλλά μην το “περάσετε” ως είχε.
  • Παρεμπιπτόντως, το “reset” ειδοποιεί και τον δράστη πως είστε ενήμεροι.
  • Στην αγορά κυκλοφορούν και εργαλεία αφαίρεσης του λογισμικού κατασκοπίας· που έχουν δημιουργηθεί για να τα εντοπίζουν και να τα εξαφανίζουν. Προτιμήστε το προϊόν αξιόπιστης μάρκας ασφαλείας, καθώς άγνωστες μπορεί να ‘κουβαλούν’ το δικό τους κακόβουλο λογισμικό. Το TOP10VPN —που παρείχε όλες τις πληροφορίες που διαβάσατε έως εδώ— προτείνει το “Avast Mobile Security” (παρεμπιπτόντως, στην ιστοσελίδα της εταιρίας παρέχονται οδηγίες για το πώς θα απομακρύνουμε τις ύποπτες εφαρμογές που έχουμε εντοπίσει) και το “Kaspersky Internet Security“.
  • Κάποιες φορές η ενημέρωση του λογισμικού συστήματος ‘σπάει’ τo app του spyware· αλλά αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει πάντα.

Πηγή:


Σᾶς ἀρέσει τὸ ἂρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 19)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.