
Δεν είναι κάτι σπάνιο να σου χακάρουν το κινητό. Μπορεί να σου ακούγεται περίεργο αλλά σίγουρα συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.
Μερικοί άνθρωποι —οκ κι εμείς ενίοτε— αποθηκεύουν ακόμη και κωδικούς πρόσβασης στις σημειώσεις του κινητού προκειμένου να τους έχουν εύκαιρους ανά πάσα ώρα και στιγμή, γιατί οκ μυαλό είναι αυτό, πόσα πράγματα να θυμάται;
Μπορεί να ακούγονται λάθος και υπερβολές όλα αυτά, όμως οι περισσότεροι κάπως έτσι ενεργούμε με το κινητό μας τηλέφωνο. Μπορεί να είναι πράγματι λάθος και να κινδυνεύεις, αλλά ακόμη και αυτό αν τυχόν συμβαίνει μπορείς να το αντιληφθείς.
Μήπως η μπαταρία του κινητού σας αδειάζει πιο γρήγορα από το συνηθισμένο; Ή μήπως φαίνεται να καταναλώνετε περισσότερα δεδομένα παρόλο που οι συνήθειες περιήγησής σας στο Internet δεν έχουν αλλάξει; Ίσως να πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να έχετε πέσει θύμα χάκερ. Με άλλα λόγια, μήπως έχει παραβιάσει κάποιος απατεώνας το κινητό σας;
Σήμερα, τα κινητά τηλέφωνα έχουν εξελιχθεί σε έξυπνες φορητές συσκευές ικανές να εκτελούν εργασίες που προηγουμένως εκτελούνταν σε φορητούς υπολογιστές και PC. Τα χρησιμοποιούμε για να φωτογραφίσουμε, να στείλουμε και να λάβουμε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να επικοινωνήσουμε στα social media, να κάνουμε ηλεκτρονικές πληρωμές… και ο κατάλογος συνεχίζεται.
Όμως, όλος αυτός ο πλούτος δεδομένων προσελκύει απατεώνες που θέλουν να αποκτήσουν τα δεδομένα σας για… τους δικούς τους λόγους· από το να πουλήσουν τα δεδομένα σας στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web), μέχρι και να κλέψουν τα στοιχεία της ταυτότητάς σας.
Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι ακόμη και η αξιόπιστη κινητή συσκευή σας μπορεί να παραβιαστεί από κακόβουλο λογισμικό. Με το Android να κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην αγορά, θα επικεντρωθούμε σε αυτό το λειτουργικό σύστημα και θα αξιοποιήσουμε τις γνώσεις του Lukas Stefanko, ερευνητή της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στο ξεσκέπασμα κακόβουλων λογισμικών που στοχεύουν τους χρήστες Android.
Δες εδώ αν έχει παραβιαστεί ήδη το τηλέφωνο σου και δεν το ξέρεις:

ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΜΙΑΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΕΙΝΑΙ: ΟΤΙ Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ· ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΣΑΣ ΣΤΟ INTERNET ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ· Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ GPS, Ή Η ΧΡΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (ΕΙΤΕ ΤΟ WI-FI ΕΙΤΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ) ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, Ή ΝΑ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ· ΚΑΙ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ, Ή ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ

ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΗΜΑΔΙ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ· ΟΠΩΣ ΞΑΦΝΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ, ΚΛΕΙΣΙΜΟ, Ή ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΩΝ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ. ΩΣΤΟΣΟ, ΛΕΕΙ Ο STEFANKO, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ· ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΟ SMARTPHONE ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ Η ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΓΙΚΕΣ, Ή ΕΥΚΟΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. ΩΣΤΟΣΟ, ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΒΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΠΟ ΑΠΕΙΛΕΣ:

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΑΣ, ΜΟΛΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ· ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΤΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΕΙ· ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΛΥΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ, ΜΕ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ· ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΟΤΑΝ ΚΑΤΕΒΑΖΕΤΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ, ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗ ΤΗΣ· ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΥΣΚΕΥΕΣ.
Πηγή:
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 10)
(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)