O οραματιστής πρώην πρόεδρος της Apple με τον ιδιόμορφο τρόπο ζωής και τις συχνά εκκεντρικές ιδέες —που απέφευγε την δημοσιότητα, κάνοντας εξαίρεση μόνο για τις παρουσιάσεις των προϊόντων— γεννήθηκε πριν από 69 χρόνια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1955.
Ο Steve Jobs —που έφυγε από την ζωή στις 5 Οκτωβρίου 2011— έφερε, δίχως αμφιβολία, την επανάσταση στον χώρο της τεχνολογίας.
Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της «Silicon Valley» και από τους βασικούς λόγους που η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως το παγκόσμιο κέντρο τεχνολογίας· ειδικά μετά την ίδρυση της Apple, μαζί με τον παιδικό του φίλο Steve Wozniak. Oι δυο τους ήταν αυτοί που έβγαλαν στην αγορά —αυτό που ουσιαστικά θεωρείται το πρώτο PC του πλανήτη— τον «Apple ΙΙ».
Παρότι απολύθηκε από την Apple (1985), ο Jobs επέστρεψε στην εταιρεία 11 χρόνια αργότερα, σε μια εποχή όπου ο ανταγωνισμός την είχε ξεπεράσει. Και αυτό που ακολούθησε ήταν ενδεχομένως η πιο καταπληκτική ιστορία “επιστροφής” στα επιχειρηματικά χρονικά.
Προς το τέλος των παρουσιάσεων συνήθιζε να χρησιμοποιεί την φράση:
“και κάτι τελευταίο…”
κι έτσι οι συμμετέχοντες καταλάβαιναν αμέσως ότι το πιο σημαντικό μέρος της εκδήλωσης μόλις ξεκινούσε κι ήταν έτοιμος να αποκαλύψει ακόμα μια νέα λειτουργία που έκοβε την ανάσα.
Τα σημαντικότερα αποφθέγματα του Steven Jobs
- Είναι πιο διασκεδαστικό να είσαι πειρατής παρά να κατατάσσεσαι στο Ναυτικό.
- Δεν μπορείτε απλά να ρωτήσετε τους πελάτες τι θέλουν και στην συνέχεια να προσπαθήσετε να τους το δώσετε. Από την στιγμή που θα γίνει αυτό, αμέσως θα θελήσουν κάτι νέο.
- Το να είμαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο δεν έχει σημασία για εμένα. Το να πηγαίνω για ύπνο το βράδυ λέγοντας ότι κάναμε κάτι θαυμάσιο, αυτό είναι που έχει σημασία για μένα.
- Όταν είσαι νέος, κοιτάς την τηλεόραση και σκέφτεσαι, υπάρχει μια συνωμοσία. Τα δίκτυα έχουν συνωμοτήσει για να μας κάνουν χαζούς. Αλλά όταν μεγαλώνεις λίγο, συνειδητοποιείς ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα δίκτυα είναι επιχειρήσεις, που δίνουν στους ανθρώπους ακριβώς αυτό που θέλουν. Αυτή είναι ακόμη πιο καταθλιπτική σκέψη.
- Θα αντάλλαζα όλη μου την τεχνολογία για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη.
- Πρέπει σε κάτι να έχεις πίστη. Στην διαίσθησή σου, στην μοίρα σου, στην ζωή, στο κάρμα, σε οτιδήποτε. Αυτή η προσέγγιση δεν με πρόδωσε ποτέ, και έχει κάνει όλη την διαφορά στην ζωή μου.
- Είμαι το μοναδικό άτομο που γνωρίζω που έχει χάσει ένα τέταρτο ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ένα χρόνο. Κάτι τέτοιο διαμορφώνει το χαρακτήρα σου.
- Μερικές φορές η ζωή σε χτυπάει στο κεφάλι με ένα τούβλο. Μην χάνετε την πίστη σας. Είμαι πεπεισμένος ότι το μόνο πράγμα που με κράτησε όρθιο ήταν ότι αγαπούσα πολύ αυτό που έκανα.Και ο μόνος τρόπος για να κάνει κάποιος μια σπουδαία δουλειά είναι να την αγαπήσει. Εάν δεν την έχετε ανακαλύψει ακόμα, συνεχίστε να ψάχνετε. Μην επαναπαυτείτε.
- Ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, γι’ αυτό μην τον σπαταλάτε ζώντας την ζωή κάποιου άλλου.
- Μείνε πεινασμένος. Μείνε ανόητος.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν, ότι η Apple δεν έγινε τόσο μεγάλη εταιρεία επειδή είχε τεχνολογικά πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων της, αλλά γιατί έδινε έμφαση στα προϊόντα φιλικά προς τον χρήστη, εύκολα στην χρήση, μια στρατηγική που ξεκινούσε από τον ίδιο τον Jobs.
Μπορεί ο ίδιος ο Steve Jobs να κατάφερνε να πείσει εκατομμύρια καταναλωτών να αποκτήσουν αμέσως τα πιο πρόσφατα τεχνολογικά “θαύματα” της Apple, ωστόσο έθετε κάποιους σημαντικούς περιορισμούς μέσα στο ίδιο του το σπίτι: Aπέτρεπε τα παιδιά του να κάνουν χρήση των συσκευών της Apple, ενώ περιόριζε και την πρόσβαση στο ίντερνετ.
“Βάζουμε όρια στην χρήση της τεχνολογίας μέσα στο σπίτι”
είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση το 2010. Τα 4 παιδιά του Jobs είναι σήμερα 43, 31, 26 και 23 ετών αντίστοιχα.
Μία από τις πιο ιντριγκαδόρικες ιστορίες στην καριέρα αλλά και την ζωή του Jobs ήταν η σχέση αγάπης-μίσους που είχε με τον Bill Gates, με τον οποίο πότε ήταν φίλοι, πότε εχθροί και πότε απλά σύμμαχοι. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Walter Isaacson, που έγραψε μία από τις βιογραφίες του Steve Jobs, εάν δεν υπήρχε η Microsoft, πολύ πιθανό να μην υπήρχε ούτε η Apple. Κατά τα πρώτα χρόνια του «Macintosh», η Microsoft και η Apple συνεργάστηκαν στενά. Σε κάποιο σημείο ο Gates είχε δηλώσει ότι είχε περισσότερους υπαλλήλους να εργάζονται στην Apple, σε σχέση με όσους είχε ο Jobs.
Η επαγγελματική τους σχέση τους διαλύθηκε το 1985 όταν η Microsoft ανακοίνωσε την πρώτη έκδοση των «Windows». Μάλιστα ο Jobs κατηγόρησε τον Gates ότι η Microsoft αντέγραψε ουσιαστικά το «Macintosh», με τον mr. Microsoft από την πλευρά του να υποστηρίζει ότι η Apple δεν είχε τα αποκλειστικά δικαιώματα της ιδέας. Ο Gates ωστόσο ανέκαθεν θαύμαζε το έργο του Jobs. Μάλιστα, όταν κυκλοφόρησε το «iTunes» είχε στείλει εσωτερικό email στους εργαζομένους της Microsoft αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:
“o Jobs έχει καταφέρει πολλά εκπληκτικά πράγματα“.
Στο διάστημα της απουσίας του, ο νέος CEO της Apple, Tim Cook, κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με την “έκρηξη” της χρήσης «smartphone» σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το «iPhone» έχει γίνει το πιο σημαντικό προϊόν της Apple, με την συσκευή να αντιπροσωπεύει σήμερα έως και τα 2/3 των κερδών της εταιρείας.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτή η επιτυχία πιστώνεται στον Jobs, που δημιούργησε μια κουλτούρα προϊόντων η οποία αποδείχθηκε ότι έχει μεγάλη διάρκεια. Aπό το «Apple II» και το «Macintosh» μέχρι το «MacBook Air», το «iPod» και φυσικά το «iPhone», ήταν μόνο μερικά από αυτά τα προϊόντα, που ο ίδιος αποκαλούσε “μαγικά”.
Το στοίχημα για τον Cook πλέον είναι να καταφέρει να διατηρήσει τον ενθουσιασμό για τα νέα προϊόντα της Apple. Μέχρι στιγμής πάντως το μόνο «gadget» που έχει βγει στην αγορά εξολοκλήρου υπό τον Cook είναι το «Apple Watch».
Καθόλου άσχημα όμως.
Πηγή:
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 24)
(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)