Το 2022 τα συστήματα ανίχνευσης της Kaspersky ανακάλυψαν ότι κάθε μέρα διανέμονται κατά μέσο όρο 400.000 κακόβουλα αρχεία, μέγεθος που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 5% σε σύγκριση με το 2021. Ο αριθμός συγκεκριμένων τύπων απειλών αυξήθηκε επίσης δραματικά. Ενδεικτικά, οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν αύξηση κατά 181% στο ποσοστό του “ransomware” που εντοπίζεται καθημερινά. Αυτά και άλλα ευρήματα αποτελούν μέρος του “Kaspersky Security Bulletin (KSB)”· μιας ετήσιας σειράς προβλέψεων και αναλυτικών αναφορών σχετικά με βασικές μεταβολές στον κόσμο της κυβερνοασφάλειας.
Τα συστήματα ανίχνευσης της Kaspersky ανακάλυψαν πως τους τελευταίους 10 μήνες διακινούνται καθημερινά κατά μέσο όρο 400.000 νέα κακόβουλα αρχεία. Συγκριτικά, περίπου 380.000 τέτοια αρχεία εντοπίζονταν κάθε μέρα το 2021, γεγονός που καταδεικνύει ότι το 2022 σημειώθηκε αύξηση κατά 5%. Συνολικά, τα συστήματα της Kaspersky εντόπισαν περίπου 122 εκατομμύρια κακόβουλα αρχεία το 2022, 6 εκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι.
Οι ερευνητές της Kaspersky ανακάλυψαν ότι το μερίδιο του “ransomware” που ανακαλύπτεται καθημερινά αυξήθηκε κατά 181%, σε σύγκριση με το 2021, φτάνοντας τα 9.500 αρχεία κρυπτογράφησης την ημέρα. Μεταξύ άλλων απειλών, οι λύσεις ασφαλείας της Kaspersky εντόπισαν επίσης αύξηση κατά 142% στο μερίδιο των “Downloaders”· κακόβουλα προγράμματα που εγκαθιστούν νέες εκδόσεις κακόβουλου λογισμικού, ή ανεπιθύμητες εφαρμογές σε μολυσμένες συσκευές.
Τα “Windows” εξακολουθούν να αποτελούν κύριο στόχο για επιθέσεις μεταξύ όλων των πλατφορμών όπου εξαπλώθηκαν οι οικογένειες απειλών. Το 2022 οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν κατά μέσο όρο σχεδόν 320.000 κακόβουλα αρχεία που επιτίθενται σε συσκευές “Windows”. Από όλα τα κακόβουλα αρχεία που διαδόθηκαν, το 85% από αυτά στόχευαν τα “Windows”. Ωστόσο, τα “Windows” δεν είναι ο μοναδικός στόχος των επιτιθέμενων. Κατά την φετινή χρονιά, τα συστήματα ανίχνευσης της Kaspersky ανακάλυψαν επίσης ότι το μερίδιο κακόβουλων αρχείων σε μορφές του “Microsoft Office” που διανέμονται καθημερινά διπλασιάστηκε (236% της αύξησης).
Το 2022 οι ειδικοί της Kaspersky εντόπισαν επίσης αύξηση κατά 10% στο μερίδιο των κακόβουλων αρχείων που στόχευαν την πλατφόρμα “Android” σε καθημερινή βάση. Έτσι, εκτός από τα αρχεία “Windows” και “Office”, οι χρήστες “Android” βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Οι διαβόητες εκστρατείες του 2022 “Harly” και “Triada Trojan”, οι οποίες επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά σε χιλιάδες χρήστες “Android” από όλο τον κόσμο, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της τάσης.
«Λαμβάνοντας υπόψη την ταχεία διεύρυνση του τοπίου απειλών και τον αριθμό των νέων συσκευών που πρωταγωνιστούν στην καθημερινή ζωή των χρηστών, είναι πολύ πιθανό τον επόμενο χρόνο να εντοπίζουμε όχι 400.000 κακόβουλα αρχεία την ημέρα, αλλά μισό εκατομμύριο! Ακόμη πιο επικίνδυνο είναι ότι, με την ανάπτυξη του “Malware-as-a-Service”, κάθε αρχάριος απατεώνας μπορεί πλέον να επιτεθεί σε συσκευές χωρίς καμία τεχνική γνώση προγραμματισμού. Το να γίνεις κυβερνοεγκληματίας δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολο. Είναι σημαντικό όχι μόνο για μεγάλους οργανισμούς αλλά και για κάθε απλό χρήστη να χρησιμοποιεί αξιόπιστες λύσεις ασφάλειας, ώστε να αποφύγει να πέσει θύμα κυβερνοεγκληματιών. Οι ειδικοί της Kaspersky, με την σειρά τους, θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να παρέχουν προστασία από αυτές τις απειλές και να σώσουν τους χρήστες από απώλειες, ώστε η καθημερινή τους διαδικτυακή εμπειρία να είναι απολύτως ασφαλής»,
όπως σχολιάζει ο Vladimir Kuskov, επικεφαλής έρευνας κατά του κακόβουλου λογισμικού της Kaspersky.
Πηγή:
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 6)
(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)