Ξεκινούν οι δοκιμές του εκτυπωτή που θα φτιάχνει σπίτια στην Σελήνη

Ξεκινούν οι δοκιμές του εκτυπωτή που θα φτιάχνει σπίτια στην Σελήνη
© naftemporiki.gr Στην φωτογραφία εικονίζεται ο εκτυπωτής που κατευθύνεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να δοκιμαστεί στην κατασκευή δομικών υλικών για οικήματα στην Σελήνη και τον Άρη.

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οδεύει ένας 3D εκτυπωτής που θα φτιάχνει εξωγήινα δομικά υλικά. Η επιστροφή του ανθρώπου στην Σελήνη θεωρείται δεδομένη αφού πολλές διαστημικές υπηρεσίες σχεδιάζουν άμεσα εκεί επανδρωμένες αποστολές ενώ προετοιμάζονται παράλληλα επανδρωμένες αποστολές και στον Άρη. Η διαμονή αρχικά των αστροναυτών και στην συνέχεια επιστημόνων αλλά και αργότερα κάποιων κατοίκων στην Σελήνη είναι ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τις διαστημικές υπηρεσίες. 

Μια ιδέα —που έπεσε τα τελευταία χρόνια στο τραπέζι— ήταν να δημιουργηθούν οικήματα στην επιφάνεια της Σελήνης και του Άρη με τοπικά υλικά, ώστε να μην είναι απαραίτητη η μεταφορά δομικών υλικών και άλλων συστημάτων κατασκευής από την Γη. Πολλές ερευνητικές ομάδες βρήκαν ενδιαφέρουσα αυτήν την ιδέα και επικέντρωσαν την προσοχή τους στην ανάπτυξη σχετικής τεχνολογίας κυρίως με την χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης. 

Στο νέο φορτίο εξοπλισμού και προμηθειών που οδεύει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) —και θα φτάσει εκεί τα επόμενα 24ωρα— θα υπάρχει και ένας 3D εκτυπωτής. Ο εκτυπωτής αυτός δημιουργήθηκε για λογαριασμό της NASA από την εταιρεία “Redwire Space” και σχεδιάστηκε με στόχο να δημιουργεί δομικά υλικά για την κατασκευή οικημάτων στην Σελήνη από την σκόνη από την οποία καλύπτεται η επιφάνεια της. 

Πιο συγκεκριμένα, ο εκτυπωτής θα δημιουργεί δομικά υλικά από τον “ρεγκόλιθο”. Πρόκειται για ένα ενδιάμεσο χαλαρό στρώμα μεταξύ του εδάφους και του μητρικού πετρώματος που ονομάζεται “μανδύας αποσάθρωσης”, ή “ρεγκόλιθος” και αποτελείται από θραύσματα πετρωμάτων, ορυκτών και γυαλιού. “Ρεγκόλιθος” υπάρχει στην Γη, στην Σελήνη και τον Άρη.

Ο εκτυπωτής θα δοκιμαστεί στις συνθήκες μικροβαρύτητας του ISS, για να διαπιστωθούν οι δυνατότητες του και τί είδους αλλαγές και προσαρμογές απαιτούνται για να λειτουργήσει σωστά και να επιτευχθεί με την παρουσία του η εύκολη και γρήγορη κατασκευή υψηλής ποιότητας και ασφάλειας οικημάτων στην Σελήνη και τον Άρη. 

Πηγή:

naftemporiki.gr

Σᾶς ἀρέσει τὸ ἂρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 15)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.