Νεαρή μηχανικός έφτιαξε πρόγραμμα που μεταφράζει την νοηματική

Νεαρή μηχανικός έφτιαξε πρόγραμμα που μεταφράζει τη νοηματική
© RatPack.gr

Η νοηματική γλώσσα είναι η φωνή για όλους τους συνανθρώπους μας. Ακόμα και κωφοί διαφορετικής εθνικότητας από ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, μιας και η νοηματική έχει πολλά κοινά σε όλες τις γλώσσες. 

Όμως αυτό δεν αρκεί για την πλήρη ένταξη των κωφών στην κοινωνία μας, μιας και είναι ελάχιστοι οι μη-κωφοί που γνωρίζουν την νοηματική. Την λύση ήρθε να δώσει η εφεύρεση μιας νεαρής μηχανικού, απλή σαν ιδέα, αλλά τεράστια λόγω της δυνατότητας που δίνει. Η Priyanjali Gupta είναι φοιτήτρια του “Vellore Institute of Technology” και έφτιαξε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έχει την δυνατότητα να εκπαιδεύει τον εαυτό του! 

Το σκεπτικό του προγράμματος είναι, ότι συλλέγει εικόνες από ανθρώπους που «μιλούν» την νοηματική και τις καταχωρεί σε μία βάση δεδομένων. Σε αυτήν την βάση οι εικόνες κατηγοριοποιούνται με βάση το τι σημαίνουν στην Αμερικάνικη Νοηματική Γλώσσα (ASL) και τις μεταφράζει αυτόματα στα Αγγλικά.

Έχουν γίνει κι άλλες προσπάθειες για απευθείας μετάφραση της νοηματικής, αλλά οι μέχρι τώρα απόπειρες μοιάζουν περισσότερο με αρχαίο πρόγραμμα μετάφρασης “systran” και τα αποτελέσματά τους ήταν τουλάχιστον αστεία μερικές φορές, αν όχι εντελώς ακατανόητα. Το πρόβλημα οφείλεται στο ότι ο καθένας κάνει το ίδιο γράμμα, ή λέξη, της νοηματικής με ελαφρά διαφορετικό τρόπο, ακριβώς όπως συμβαίνει με το ηχόχρωμα της φωνής.

© RatPack.gr

Το πλεονέκτημα του προγράμματος της νεαρής μηχανικού είναι, ότι μαζεύει συνεχώς δεδομένα στην βάση του· δηλαδή εμπλουτίζει συνέχεια όλους τους πιθανούς τρόπους, με τους οποίους μπορεί να εκφραστεί κάτι στην νοηματική κι έτσι να γίνεται όσο πιο κατανοητό γίνεται, με τις μεταφραστικές του δυνατότητες να εξελίσσονται συνέχεια. Στην συνέχεια, με την κάμερα του κινητού, σαν να σκανάρουμε ένα QR code, μπορούμε να διαβάσουμε την νοηματική και να επικοινωνήσουμε με κάποιον κωφό, χωρίς να ξέρουμε την νοηματική· εντυπωσιακό έτσι;

Πηγή:

Ratpack

Σᾶς ἀρέσει τὸ ἂρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 18)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.