Νέα λειτουργία του Android σε ενημερώνει για κακόβουλα app

Νέα λειτουργία του Android σε ενημερώνει για κακόβουλα app
© RatPack.gr TECH

Η ιδιωτικότητα και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι το μεγαλύτερο στοίχημα των “developers” των λειτουργικών συστημάτων των “smartphones”, μιας και οι κακόβουλοι που τα εποφθαλμιούν είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.

Google και Apple παρουσιάζουν συνεχώς εργαλεία με κάθε αναβάθμιση των λογισμικών “Android” και “iOS” και αυτήν την φορά ήταν η σειρά της Google.

Συσκευή αναπαραγωγής βίντεο από: YouTube (Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένωνΌροι)

Η νέα αυτή λειτουργία περιλαμβάνεται στο “Android 12”, στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού, άρα βεβαιωθείτε πρώτα ότι έχετε εγκαταστήσει την πιο πρόσφατη ενημέρωση στο κινητό σας. Τότε θα δείτε ένα μικρό εικονίδιο κάμερας στην μπάρα με τις ειδοποιήσεις. Αυτό το εικονίδιο θα σας ενημερώνει για κάθε φορά που κάποιο “app” που «τρέχει» εκείνη την στιγμή χρησιμοποιεί ταυτόχρονα την κάμερα ή/και το μικρόφωνο του κινητού.

Αυτό το εικονίδιο θα εμφανίζεται όποτε γίνεται χρήση κάποιου “app” που χρειάζεται την κάμερα, όπως πχ το Instagram, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που εμφανίζεται γίνεται κακόβουλη χρήση. Αν όμως χρησιμοποιείτε κάποιο “app” που δεν απαιτεί την χρήση κάμερας, τότε μάλλον γίνεται κακή χρήση. 

Στις “ρυθμίσεις”, και πιο συγκεκριμένα στο “Privacy”, μπορείτε να δείτε μια λίστα με όλα τα “app” που κάνουν χρήση κάμερας/μικροφώνου και πότε ακριβώς την έκαναν. Από εκεί μπορείτε να απενεργοποιήσετε την πρόσβαση σε αυτά από όποιο “app” θέλετε, ακόμα και καθολική απενεργοποίησή τους από το κινητό.   

Από τις γρήγορες “ρυθμίσεις” του κινητού μπορείτε να δείτε ανά πάσα στιγμή αν κάποιο “app” σας κατασκοπεύει και να το κλείσετε άμεσα.

Μια παρόμοια λειτουργία με αντίστοιχο εικονίδιο έχει εισάγει και η Apple από το “iOS14” και μετά, μαζί με μια νέου τύπου άδεια, που χρειάζεται κάθε εφαρμογή, που ενημερώνει τον χρήστη αν επιθυμεί να γίνεται tracking δεδομένων μεταξύ των εφαρμογών. 

Συσκευή αναπαραγωγής βίντεο από: YouTube (Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένωνΌροι)

Πηγή:

Ratpack

Σᾶς ἀρέσει τὸ ἂρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 7)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.