Κατασκευάζουν 3D βιοεκτυπωτή που θα επιδιορθώνει ανθρώπινα όργανα με βιομελάνι (βίντεο)

Κατασκευάζουν 3D βιοεκτυπωτή που θα επιδιορθώνει ανθρώπινα όργανα με βιομελάνι (βίντεο)
© Παρέχεται από: Huffington Post

Αυστραλοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα ρομπότ που μοιάζει με φίδι, σχεδιασμένο για να εκτυπώνει 3D ζωντανά κύτταρα ακριβώς μέσα στο σώμα των ασθενών· και θα μπορούσε μια μέρα να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές επεμβάσεις για την μεταμόσχευση τρισδιάστατων εκτυπωμένων ιστών και θεραπειών.

Τρισδιάστατοι βιοεκτυπωτές: Όπως οι παραδοσιακοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές, οι 3D βιοεκτυπωτές τοποθετούν μελάνι στρώμα προς στρώμα για να κατασκευάσουν τρισδιάστατα αντικείμενα. Η μόνη διαφορά είναι ότι χρησιμοποιούν βιομελάνια που περιέχουν ζωντανά κύτταρα.

Οπλισμένοι με τρισδιάστατους βιοεκτυπωτές, οι ερευνητές δημιουργούν χόνδρο για επανορθωτική ρινοπλαστική, επιθέματα βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση της καρδιάς των μωρών και εμφυτεύματα αυτιών για παιδιά που γεννιούνται με γενετικές ανωμαλίες.

Η τρισδιάστατη βιοεκτύπωση διευκολύνει την δημιουργία ιστών με ακρίβεια στο σχήμα και το μέγεθος που απαιτείται, και επειδή τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μελάνι, ο κίνδυνος απόρριψης ελαχιστοποιείται.

Ωστόσο, η βιοεκτύπωση δεν μπορεί ακόμη να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές επεμβάσεις εμφύτευσης.

«Οι υπάρχουσες τεχνικές τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης απαιτούν την δημιουργία βιοϋλικών έξω από το σώμα και η εμφύτευση τους σε ένα άτομο θα απαιτούσε συνήθως μεγάλη ανοιχτή χειρουργική επέμβαση που αυξάνει τους κινδύνους μόλυνσης», 

δήλωσε ο Θάνκ Νο Ντο, βιοϊατρικός μηχανικός στο UNSW Sydney.

Η ιδέα: Ο Ντο ανέπτυξε το “F3DB”. Πρόκειται για ένα εύκαμπτο μαλακό ρομπότ που θα μπορούσε να εισαχθεί στο σώμα μέσω μιας μικρής τομής και στην συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την τρισδιάστατη βιοεκτύπωση εξαρτημάτων ακριβώς εκεί που χρειάζονται.

«Το πρωτότυπό μας είναι σε θέση να εκτυπώνει 3D πολυστρωματικά βιοϋλικά διαφορετικών μεγεθών και σχήματος μέσα από περιορισμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, χάρη στο εύκαμπτο σώμα του»,

είπε ο Ντο.

Πώς λειτουργεί: Οι ερευνητές ανέπτυξαν πολλά πρωτότυπα με κεφαλές που κυμαίνονται σε διάμετρο από 20 mm έως 11 mm· η μικρότερη έκδοση είναι περίπου στο μέγεθος των ενδοσκοπίων που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για την επιθεώρηση του εσωτερικού του παχέος εντέρου.

Το σύστημα λειτουργεί παρόμοια με τους συμβατικούς επιτραπέζιους τρισδιάστατους βιοεκτυπωτές, σύμφωνα με τους ερευνητές, και μπορεί να ελεγχθεί χειροκίνητα κατά την διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, ή να προγραμματιστεί εκ των προτέρων για την εκτύπωση ενός συγκεκριμένου σχήματος.

Εκτός από την εκτύπωση βιομελανών, το μαλακό ρομπότ μπορεί να λειτουργήσει ως ενδοσκόπιο, ηλεκτρικό νυστέρι και διανεμητής νερού· οι ερευνητές έχουν αποδείξει αυτές τις λειτουργίες σε ένα τεχνητό κόλον και στο έντερο και το νεφρό ενός χοίρου (αν και όχι στο σώμα του ζώου).

«Σε σύγκριση με τα υπάρχοντα ενδοσκοπικά χειρουργικά εργαλεία, το ανεπτυγμένο “F3DB” σχεδιάστηκε ως ένα all-in-one ενδοσκοπικό εργαλείο που αποφεύγει την χρήση μεταβλητών εργαλείων που συνήθως συνδέονται με μεγαλύτερο χρόνο διαδικασίας και κινδύνους μόλυνσης»,

δήλωσε η ερευνήτρια Μάι Θάν Τάι.

Κοιτάζοντας το μέλλον: Το “bot” θα πρέπει να υποβληθεί σε δοκιμές “in vivo” σε ζώα προτού οι ερευνητές αρχίσουν να σκέφτονται τις δοκιμές σε ανθρώπους· αναμένουν ότι είναι περίπου 5 έως 7 χρόνια μακριά από το να είναι έτοιμο για κλινική χρήση, υποθέτοντας ότι όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι το σύστημα θα μπορούσε να μειωθεί για άλλες χρήσεις, οπότε ίσως μια μέρα, αντί για τρισδιάστατα επιθέματα βιοεκτύπωσης και στην συνέχεια να τα ράψουν στις καρδιές των μωρών σε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, οι γιατροί θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν μια έκδοση του “F3DB” για να εκτυπώσουν τα μπαλώματα ακριβώς εκεί που χρειάζονται.

Πηγή:


Σᾶς ἀρέσει τὸ ἂρθρο; / Do you like this post?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 8)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.