Επτά συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές

Επτά συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές
Επτά συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές
© Shutterstock

Η “Black Friday” πλησιάζει και πολλά καταστήματα διαφημίζουν ήδη δελεαστικές εκπτώσεις και άλλες προσφορές.

Αλλά οι έμποροι δεν είναι οι μόνοι που αναζητούν αγοραστές. Οι απατεώνες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτήν την περίσταση και να αποσπάσουν χρήματα από ανυποψίαστους καταναλωτές.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου καραδοκούν και ξεπερνούν τους εαυτούς δημιουργώντας ψεύτικους ιστότοπους που μοιάζουν πολύ με τους αυθεντικούς. Οπλίζονται με τραπεζικά “Trojan” έτοιμα να κλέψουν τα προσωπικά δεδομένα και τα στοιχεία πληρωμής των “online” αγοραστών, ή απλώς βασίζονται σε κακές συνήθειες “online” αγορών στο Διαδίκτυο, καθιστώντας την όλη διαδικασία επισφαλή και εκθέτοντας τα δεδομένα τους σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Kaspersky.

Αλλά, ενώ οι απάτες στο Διαδίκτυο και οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο ευδοκιμούν, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε εντελώς τις διαδικτυακές αγορές. Οι ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές είναι πράγματι εφικτές, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις και ακολουθείτε 7 απλές σημαντικές συμβουλές ασφαλείας στο Διαδίκτυο:

Σταματήστε να ανοίγετε “email” από άτομα που δεν γνωρίζετε

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν το “email marketing” για να πουλήσουν προϊόντα εδώ και χρόνια, αλλά είναι επίσης η προτιμώμενη μέθοδος επικοινωνίας για τους χάκερ. Χρησιμοποιούν “email” για να «ψαρέψουν» τα θύματα που είναι πρόθυμα να παραχωρήσουν ευαίσθητες πληροφορίες· όπως τον τραπεζικό τους λογαριασμό, ή τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης. Κατά κανόνα, μην ανοίγετε ένα “email” από μια εταιρεία που δεν αναγνωρίζετε. Και για όσους γνωρίζετε· ελέγξτε ξανά αν η διεύθυνση “email” από την οποία σας γράφουν είναι γνήσια.

Να είστε επιφυλακτικοί με τα διαδικτυακά κουπόνια ή “freebies”

Τα διαδικτυακά κουπόνια και τα “freebies” είναι το όνειρο των αγοραστών, αλλά οι απατεώνες χρησιμοποιούν το δόλωμα των εξαιρετικών προσφορών για να εξαπατήσουν αυτούς που κυνηγούν ευκαιρίες στο διαδίκτυο. Προσοχή σε οποιονδήποτε ιστότοπο με κουπόνια ή “freebies” που μοιάζει με όνομα μεγάλου καταστήματος, όπως το “Target.Shopping.xyz”. Αναζητήστε ιστότοπους που σας ζητούν να δημιουργήσετε ένα μεγάλο προφίλ με πραγματικά προσωπικά στοιχεία.

Πληκτρολογείτε πάντα τη διεύθυνση “URL” στην γραμμή διευθύνσεων· μην κλικάρετε σε “υπερσυνδέσμους”

Οι απατεώνες που στέλνουν “phishing emails” βασίζονται σε εσάς για να κάνετε “κλικ” στον σύνδεσμο στο “email” προκειμένου να μεταφερθείτε στον «ιστότοπο» ενός λιανοπωλητή. Ομοίως, με συνδέσμους σε αλλοιωμένα αποτελέσματα αναζήτησης. Ωστόσο, αυτοί οι σύνδεσμοι σας οδηγούν στην πραγματικότητα σε έξυπνα σχεδιασμένους παρόμοιους ιστότοπους. Έτσι, όταν νομίζετε ότι βάζετε το όνομα χρήστη και τις πληροφορίες σας στον ιστότοπο της “Amazon”, στην πραγματικότητα τα δίνετε σε έναν εγκληματία του κυβερνοχώρου.

Έτσι, για να βεβαιωθείτε ότι πηγαίνετε στον πραγματικό, αυθεντικό ιστότοπο του λιανοπωλητή, είναι πολύ πιο ασφαλές να πληκτρολογήσετε την διεύθυνση “URL” του πωλητή λιανικής στην γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησής σας. Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερη προσπάθεια, αλλά αυτή η απλή ενέργεια μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την επίσκεψη σας σε έναν ψεύτικο, ή κακόβουλο ιστότοπο.

Πραγματοποιήστε αναζήτηση στο διαδίκτυο με ασφάλεια

Παρόλο που οι μηχανές αναζήτησης είναι πολύ χρήσιμες —όταν ψάχνετε για προϊόντα, κριτικές, ή συγκρίσεις τιμών— διατρέχετε τον κίνδυνο να κάνετε ακούσια “κλικ” σε «δηλητηριασμένα» αποτελέσματα αναζήτησης, που θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν σε κακόβουλο λογισμικό, αντί για τον προορισμό σας. Το κακόβουλο λογισμικό έχει την δυνατότητα να προκαλέσει χάος στον υπολογιστή, ή το τηλέφωνό σας, ή να κλέψει τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης στους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς. Ανεξάρτητα από το είδος του κακόβουλου λογισμικού, σίγουρα δεν θέλετε να μολύνει τον υπολογιστή σας.

Πώς μπορείτε λοιπόν να αποφύγετε αυτά τα «δηλητηριασμένα» αποτελέσματα αναζήτησης που δημιουργούνται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως το “URL Advisor” της Kaspersky· ή πρόσθετα προγράμματος περιήγησης τρίτων, όπως το “Web of Trust”.

Μην ψωνίζετε σε καφετέρια

Αν έχετε διάθεση να ψωνίσετε, μην το κάνετε σε δημόσιους χώρους με δωρεάν “Wi-Fi”, είναι ασφαλέστερο να το κάνετε μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας σας. Η μη ασφαλής φύση του δημόσιου “Wi-Fi” διευκολύνει τους χάκερ να υποκλέψουν πληροφορίες, όπως τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας. Οι έμπειροι χάκερ θα μπορούσαν να κλέβουν το σήμα “Wi-Fi” ή ακόμα και να δημιουργήσουν το δικό τους για να σας ξεγελάσουν ώστε να το χρησιμοποιήσετε. Και μπορούν να δουν όλα όσα κάνετε στην δική σας κινητή συσκευή, ή φορητό υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι εάν συνδεθείτε σε έναν διαδικτυακό τραπεζικό λογαριασμό, ή ιστότοπο λιανοπωλητή, ο χάκερ θα αποκτήσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας.

Είναι πάντα καλύτερο να ψωνίζετε από το σπίτι όπου το δίκτυό σας είναι πιο ασφαλές και προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης.

Χρησιμοποιήστε μια αποκλειστική διεύθυνση “email” για αγορές

Με παρόμοιο τρόπο, με την δημιουργία ενός «καθαρού» υπολογιστή, μπορείτε να κάνετε το ίδιο με μια διεύθυνση “email”. Δημιουργήστε μια διεύθυνση “email” που θα χρησιμοποιείτε μόνο για ηλεκτρονικές αγορές. Αυτό θα περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των ανεπιθύμητων μηνυμάτων που λαμβάνετε και θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανοίγματος δυνητικά κακόβουλων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είναι μεταμφιεσμένα ως προωθητικές ενέργειες πωλήσεων, ή άλλες ειδοποιήσεις.

Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε το αποκλειστικό ηλεκτρονικό σας “email” για αγορές στο “Amazon.com”, αλλά λαμβάνετε ένα μήνυμα από την “Amazon” στον κύριο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας ειδοποιεί για ένα πρόβλημα με μια παραγγελία, ή τον λογαριασμό σας στο “Amazon.com”, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ένα ψεύτικο, ή κακόβουλο μήνυμα, που αποστέλλεται από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Διαχειριστείτε και προστατέψτε τους διαδικτυακούς σας κωδικούς πρόσβασης

Η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης και η χρήση διαφορετικού κωδικού πρόσβασης για κάθε διαδικτυακό λογαριασμό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές. Γνωρίζουμε, ότι μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε τόσους πολλούς διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης, ειδικά όταν αποτελούνται από πολλά γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες. Αλλά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ισχυρούς κωδικούς για πολλούς λογαριασμούς.

Οι ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές είναι εφικτές, εφόσον ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές και συστάσεις. Μην εγκαταλείπετε την ασφάλεια για λόγους ευκολίας. Διατηρήστε τα δεδομένα σας προστατευμένα και θα αποφύγετε τα προβλήματα με τις ηλεκτρονικές αγορές που έχουν επηρεάσει αρνητικά πολλούς άλλους.

Πηγή:


(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 5)

(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)
Σας αρέσει το άρθρο; / Do you like this post?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.