Τα τελευταία χρόνια ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει διαφόρων ειδών ιατρικά επιθέματα (επιδέσμους, γάζες, τσιρότα κ.α.), που λαμβάνουν τον χαρακτηρισμό «έξυπνα». Κάποια από τα επιθέματα αυτά ενσωματώνουν φαρμακευτικές αγωγές και ουσίες —που βοηθούν στην ταχεία επούλωση των πληγών, στις οποίες τοποθετούνται— ενώ άλλες ενσωματώνουν τεχνολογίες παρακολούθησης της πορείας των τραυμάτων.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, στην Ιταλία, δημιούργησε μια έξυπνη γάζα, που επικοινωνεί με τους θεράποντες γιατρούς ενός ασθενούς· για να τους ενημερώσει για την πορεία επούλωσης της πληγής, στην οποία έχει τοποθετηθεί, ώστε να μην χρειάζεται έλεγχός της!
Η γάζα διαθέτει έναν αισθητήρα που καταγράφει τα επίπεδα της υγρασίας στην πληγή. Τα επίπεδα υγρασίας συνδέονται άμεσα με την πορεία επούλωσης μιας πληγής· οπότε, η μέτρηση της υγρασίας, μπορεί να δείξει πώς εξελίσσεται η πορεία αποκατάστασης ενός τραύματος. Τα δεδομένα, που καταγράφει η γάζα, τα μεταδίδει —μέσω ενός τσιπ RFID— σε μια ειδική —για την περίσταση— εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο· που πρέπει όμως να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την γάζα. Έτσι, σε περίπτωση που μια πληγή δεν έχει ακόμη επουλωθεί, ο γιατρός δεν θα υποχρεωθεί να βγάλει την γάζα, για να κάνει τον σχετικό έλεγχο! Έχει διαπιστωθεί, ότι η αφαίρεση των επιθεμάτων από μία πληγή —έστω και για λίγη ώρα— καθυστερεί την επούλωση, σε περίπτωση που αυτή δεν έχει επιτευχθεί.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η γάζα είναι χαμηλού κόστους (αν και δεν έχουν πει την τιμή της), αφού κατασκευάζεται από πολύ φθηνά υλικά. Για αυτόν τον λόγο, μετά την χρήση της θα πετιέται, ώστε να χρησιμοποιούνται μόνο καινούργιες, κάθε φορά, σε κάποιο τραύμα. Μάλιστα, οι ερευνητές δημιούργησαν δύο τύπους της γάζας, που ο καθένας λειτουργεί καλύτερα σε διαφορετικού είδους τραύματα, πιο ελαφρά, ή πιο σοβαρά αναλόγως.
Πηγή:
(Συνολικές Επισκέψεις: / Total Visits: 9)
(Σημερινές Επισκέψεις: / Today's Visits: 1)